Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kategorizace LED trubic pomůže správné aplikaci

Rozdíly mezi LED trubicemi napříč trhem vychází především z kvality použitých materiálů, komponent a z kvality zpracování. Udávaná životnost je pak hlavním kritériem pro posuzování kvality výrobků.

LED trubice lze obecně rozdělit do 3 kategoriích. Co můžete od trubic v jednotlivých kategoriích očekávat?

Spotřební trubice
charakterizuje je především životnost v rozsahu 15 000 - 30 000 hodin. Do této kategorie spadají LED trubice nejnižší kvality – nejlevnější verze většiny hlavních značek na trhu. Trubice z této kategorie jsou bez výjimek vyráběny v Číně a jsou výhradně určeny pro domácí použití. Doporučuje se aplikovat v řádech desítek kusů, v prostorech kde se neočekává významný provoz, ideálně s nízkou teplotou okolí a snadným přístupem k tělesům samotným.

Komerční trubice
Do tohoto středního proudu patří kvalitnější trubice všech hlavních značek na trhu. Jejich životnost se udává v rozsahu 30 000 - 75 000 hodin. Za tyto LED trubice zaplatíte středně vysokou cenu. Využití najdou v kancelářských a komerčních prostorech. Doporučují se používat v otevřených tělesech. Použití v uzavřených tělesech jen v kratších intervalech a v provozech s okolní teplotou do 25°C.

Průmyslové trubice
V této kategorii najdeme to nejkvalitnější, co může trh nabídnout. Pro dosažení životnosti 75 000 - 125 000 hodin jsou použity pouze kvalitní materiály a komponenty. Na první pohled nevýhodou je relativně vyšší pořizovací cena. Ta je však vyvážena dlouhou záruční dobou (až 7 let) a často nejnižšími náklady na vlastnictví (zahrnují cenu práce a materiálu na opravy). Jsou vhodné pro použití v průmyslových podmínkách, v uzavřených tělesech, v nonstop provozech a v prostorech s vysokými stropy. Jsou vhodné k dlouhodobému pronájmu.

Přehledně řeší kategorie a stupně životnosti LED trubic následující tabulka.

 
 
Reklama