Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové bezdrátové a bezbateriové polohové spínače OsiSense XCKW snižují náklady na drahou kabeláž

Schneider Electric rozšiřuje nabídku průmyslové detekce o bezdrátovou technologii značky Telemecanique Sensors a uvádí na trh novou řadu polohových spínačů OsiSense XCKW.


Technologie nalezne uplatnění všude tam, kde je potřeba vzdáleně monitorovat stav zařízení a kontrolovat například polohu dveří, posun předmětů na pásových dopravnících, přítomnost či absence hasicích přístrojů na vymezeném místě, zamčení i odemčení zarážek kol nákladních vozidel a další procesy.

„Faktem zůstává, že popularita bezdrátových a energeticky úsporných technologií roste napříč celým průmyslem. Přináší totiž výrazné snížení nákladů na materiál, nejsou zapotřebí kabely, ani kabelové žlaby. Dále umí zkrátit montážní čas až o 20 % ve srovnání se standardním provedením,“ říká Antonín Zajíček ze Schneider Electric a dodává: „Logicky také nehrozí odstávka zařízení z důvodu přerušení kabelů. Bezbateriové provedení přispívá k ochraně životního prostředí – čidlo je tzv. samonabíjecí. Bez baterie zaniká i potřeba jejího dobíjení, což ocení zejména údržbáři strojů.“

Až 300 metrů, až 32 vysílačů na 1 přijímač

Bezdrátové a bezbateriové polohové spínače OsiSenseTM XCKW lze snadno a rychle připojit do obvodu každého stroje. K přenosu signálu slouží preferovaná technologie pro bezdrátovou komunikaci zařízení s nízkým výkonem – ZigBee®. Ta „běží“, stejně jako např. Bluetooth a WiFi, v celosvětově využívaném pásmu 2,4 GHz. V případě použití OsiSense XCKW má každý vyslaný signál svůj specifický ID kód, který zajistí, že dorazí právě a pouze do správného přijímače. Díky tomu zvládne jeden přijímač (umístěný v rozváděči) obsloužit až 32 vysílačů (polohových spínačů).

Nová řada OsiSense XCKW nabízí 9 provedení polohových spínačů (coby vysílačů), 3 typy přijímačů s 2 přípojnými body pro spojení s PLC (možnost vzdáleného monitoringu až 60 vysílačů) a příslušenství v podobě externích antén a komunikačního modulu pro Ethernet Modbus/TCP. Robustní pouzdro polohového spínače OsiSense XCKW má stupeň krytí IP 67. Spolehlivě tak odolá nejen vniknutí prachu, ale i vody. OsiSense XCKW je 100 % kompatibilní se staršími řadami OsiSense XCKS i OsiSense XCKM, které může jednoduše nahradit.


Schneider Electric CZ, s. r. o.
logo Schneider Electric CZ, s. r. o.

Společnost Schneider Electric je světovým expertem v ovládání energie. Svým zákazníkům a partnerům v oblastech průmyslu, energetiky, infrastruktury, IT a stavebnictví poskytuje řešení a služby pro bezpečné, spolehlivé a efektivní využívání elektrické energie.

 
 
Reklama