Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Revoluční novinka - První neblikající LED trubice na trhu

Většina lidí si myslí, že LED světla neblikají. Tato domněnka je založena na klamné prezentaci dodavatelů, kteří tím ve většině případů myslí, že není viditelné. Neznamená to však, že není přítomno.

LED trubice Valtavalo® G4 je první "neblikající" LED trubicí na trhu, vyrobená dle normy EN 62776

Podle několika nedávných studií zabývajících se blikáním světel a jejich dopadem na dobrou náladu a zdraví lidí, může blikání způsobit mnoho různých onemocnění, jako jsou bolesti hlavy, únava a stres. Blikání také ztěžuje soustředění se na práci a způsobuje určité nepohodlí. Navíc ovlivňuje pohyby očí; čtení za blikajícího světla zdvojnásobuje počet očních pohybů a tím zpomaluje rychlost čtení.

Blikání může být viditelně rušivé, ale nemusí být vždy zřetelné lidským očím. Musíme ale vzít v úvahu, že ačkoliv lidé blikání vědomě nepoznají, sítnice a mozek si jej všimnou velmi dobře.

Blikání světel je způsobeno rychlým kolísáním napětí v napájecí síti. Mnoho klasických zdrojů světla, jako například zářivkové trubice s magnetickým předřadníkem; jsou obzvláště citlivá na toto kolísání, ale stejně tak jsou na tento problém citlivé i LED světelné zdroje, které způsobují škodlivé blikání. Bliknutí není jen neodmyslitelnou vlastností používaného světelného zdroje; ale je to vlastnost světelného zdroje v kombinaci s příslušnou elektronikou, jako je předřadník u zářivek nebo ovladač u LED diod.

Celý článek.

 
 
Reklama