Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Česká republika se stala centrem evropské robotiky

Ve Vestci u Prahy vznikl evropský showroom robotiky pro svařování a dělení materiálu společnosti ABB. Ta v České republice zaujímá vedoucí postavení na trhu robotizované automatizace a výstavbou nového showroomu v řádech několik desítek milionů korun dále rozvíjí své zdejší zázemí v oblasti svařování a dělení materiálu pro celou Evropu.

Robotika patří mezi jeden z nejrychleji rostoucích oborů a u zrodu prvního průmyslového robota, určeného pro lakování, stálo v roce 1969 právě ABB. První plně elektricky poháněný robot spatřil světlo světa v roce 1974. V současnosti je ABB vedoucím dodavatelem průmyslových robotů, automatizovaných výrobních systémů a s tím spojených služeb. Svařování, manipulace, paletizace, plastikářství, obsluha lisů tlakového lití, ošetřování formy, automatizace kovacích lisů, apretace, lakování – to jsou typické aplikace, kde robotika zdomácněla již před 20 lety. Kromě nich v poslední dekádě proniká i do oblastí, jako je solární technika, dřevařství a další. Hlavním cílem je pomáhat výrobcům ve zvýšení produktivity, kvality výrobků a bezpečnosti pracovníků. ABB již nainstalovalo více než 250 000 robotů po celém světě.

Důvodem vybudování evropského showroomu ve Vestci byly především znalosti lokálního týmu a úspěšně realizované projekty. Cílem showroomu je rozvoj vyspělých technologií jako je například laser – a to pro použití jak v tradičních oblastech, mezi které patří dodavatelé automobilového průmyslu, tak i mimo něj, kde ABB registruje silný nárůst poptávky po řešeních s vysokým stupněm produktivity. Základ úspěchů české pobočky spatřuje Müller v sestavení a schopnosti dále rozvíjet zdejší tým odborníků: „jedná se o čistě znalostní disciplínu, kde know-how je tou nejvyšší přidanou hodnotou.“

Mezi unikátní novinky showroomu ve Vestci patří koncept standardizovaných buněk pro laserové svařování a dělení. Jedná se o v průmyslu velmi žádaný koncept vyžadující vysokou produktivitu a kvalitu procesu. Koncept od ABB vyniká kompaktností a standardizací vedoucí k vysoké spolehlivosti. Druhou novinkou je modulární měřící buňka FlexInspection, která znamená jasný technologický průlom v oblasti jak měření, tak i kamerové kontroly kvality a rozměrové správnosti svarů.

Divize Automatizace výroby a pohony dodává výrobky, řešení a související služby, které zvyšují produktivitu a energetickou efektivnost průmyslu. Motory, generátory, pohony, programovatelné logické automaty, výkonová elektronika a kybernetika z této divize se starají o pohon, chod a řízení široké řady automatizačních aplikací. Zaměření této divize doplňují větrné generátory a také rostoucí nabídka v oblasti sluneční energie. Divize využívá společných technologií, kanálů a provozních platforem.


 
 
Reklama