Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Použití LED trubic se řídí novým bezpečnostně-konstrukčním standardem ČSN EN 62776

Pokud uvažujete o výměně zářivek za LED trubice, měli byste se seznámit s tímto bezpečnostním standardem. Norma IEC 62776 zahrnuje bezpečnostní specifikaci pro dvoupaticové retrofitní LED trubice.

LED trubice jsou už od prosince 2014 první a jedinou formou LED osvětlení, která přijala harmonizovanou normu EN 62776. Ta má za cíl zprůhlednit, vyčistit a povzbudit trh s led trubicemi.

Pokud uvažujete o výměně zářivek za LED trubice, měli byste se seznámit s tímto bezpečnostním standardem zavedeným Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC). Norma s označením IEC 62776 zahrnuje bezpečnostní specifikaci pro dvoupaticové retrofitní LED trubice.

Tato norma se vztahuje na LED trubice, které jsou mimo jiné určeny do existujících těles vybavených elektromagnetickým předřadníkem, takže není zapotřebí, žádné vnitřní modifikace svítidla, pouze nahrazení startéru LED startérem.

Požadavky na LED trubice nahrazující běžné zářivky dle standardu IEC 62776:
  • odpovídající značení LED trubice, odpovídající instalační a provozní instrukce
  • bezpečná výměna ve všech zářivkových tělesech
  • zabezpečená proti vypadnutí
  • maximální teploty v provozu
  • ochrana během montáže a demontáže
  • ochrana proti neúmyslnému dotyku s živými částmi
  • mechanická konstrukce
  • teplotní odolnost
  • fotobiologická bezpečnost

Na přípravě této normy se přímo podílel i finský výrobce LED trubic společnost Valtavalo a LED trubice Valtavalo G3+ je tak jednou z prvních LED trubic vyrobených v souladu s harmonizovanou normou ČSN EN 62776.

"Pro nás je to opravdu skvělá věc, mezník, podobně jako když jsme otevírali trh s LED trubicemi ve Finsku a do jisté míry i v ostatních severských zemích. Přikládám tomu stejnou váhu, podílet se na přípravě této, pro naše klienty důležité normy," říká generální ředitel Valtavalo Markku Laatikainen.

"Je příjemné vidět, že jsme mohli mít malý vliv na celý sektor, po té, co byl trh připraven, v letech 2008-2010, led trubice jako technologii zavrhnout. V té době jsme šli proti proudu. Je obtížné prorazit zaběhlé stereotypy myšlení společnosti a podnikatelské sféry. O to lepší je, že nyní nejkvalitnější led trubice na trhu, se mohou stát skutečně nejběžnějším zdrojem osvětlení nejen v Evropě" říká Laatikainen.

 
 
Reklama