Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Systém řízení budovy Domat v Ovocnářském výzkumném institutu Holovousy

Objekt sestává z šesti stavebních celků, přičemž hlavní budova má 3850 m2 podlahové plochy, 252 místností, z toho 26 laboratoří. Projekt je zajímavý především integrovaným řízením místností se spojitým řízením osvětlení pomocí kombinovaných interiérových čidel osvětlení a přítomnosti.

Domat Control System v OVI Holovousy

V letošním roce byla dokončena stavba budovy Ovocnářského výzkumného institutu v Holovousích. Institut se soustředí především na záchranu a konzervaci kulturního dědictví historických českých odrůd ovoce, studium nových biotechnologických metod uchování genofondů a monitorování pěstitelských zásahů z hlediska životního prostředí, čímž dosáhne minimalizace chemických vstupů v pěstitelských technologiích.

Objekt sestává z šesti stavebních celků, přičemž hlavní budova má 3850 m2 podlahové plochy. Celkový počet místností v ní je 252, z toho 26 laboratoří. V 80 místnostech se řídí osvětlení pomocí komunikativních čidel osvětlení a přítomnosti Stelix.

Zakázku realizovala firma MSP Air s.r.o., Domat dodával komponenty systému řízení budovy. V objektu je instalováno 8 PLC s 19 I/O moduly, které představují asi 600 datových bodů pro řízení primárních technologií. Dalších cca. 900 datových bodů připadá na regulaci jednotlivých místností: řízení fancoilů a žaluzií (FC010 + US011) a světel (čidla DIP200, osvětlovací tělesa na 9 sběrnicích DALI s převodníky M090). Celkem je v objektu více než 1560 fyzických datových bodů.

Domat Control System v OVI Holovousy
Objekt OVI Holovousy

Projekt je zajímavý především integrovaným řízením místností se spojitým řízením osvětlení pomocí kombinovaných interiérových čidel osvětlení a přítomnosti. Právě automatické řízení osvětlení by mělo pomoci snížit provozní náklady, které je u dotačních projektů vždy žádoucí minimalizovat.

Stáhněte si náš aktuální newsletter.


Domat Control System s.r.o.
logo Domat Control System s.r.o.

Domat Control System s.r.o. patří k evropské špičce dodavatelů řídicích systémů a regulací pro inteligentní budovy, průmysl a energetiku. Cílem této ryze české společnosti je vyvíjet, vyrábět a dodávat řídící systémy v mezinárodním měřítku.

 
 
Reklama