Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dotykové displeje Teco

Další novinkou uvedenou na trh je malý 4“ barevný grafický dotykový displej. Dodáváme jej ve dvou mechanických provedeních.

S označením ID-31 je to verze na stěnu s montáží do běžné instalační krabice. S označením ID-32 je to pak verze zápustná do rozvaděče nebo panelu zařízení či jinam, kde je přístup zezadu pro montáž a uchycení. Obě dvě verze dodáváme ve standardu ve čtyřech barevných provedeních: černá antracit, tmavě šedá metalická, hliník metalická a bílá matová. Ty korespondují s nejčastěji používanými barvami nástěnných vypínačů a zásuvek od většiny výrobců. Na zakázku lze dodat prakticky jakoukoliv barvu včetně lesklého i barveného chromu.

Obě dvě provedení jsou postaveny nad novým ARM procesorem řady Sitara, který spolu s velkou interní pamětí RAM i Flash dává displeji novou výkonovou dimenzi a tedy i nové možnosti v porovnání s dosavadními displeji ID-18/28. Podobně jako ty i displeje nové řady mají v sobě vestavěný interpret webových stránek z Foxtrotu.
Nově však je doplněna i interpretace nového objektu „canvas“ neboli „kreslicího plátna“. Tento nový objekt umožňuje do budoucna vytvářet v PLC programu z elementárních grafických funkcí další vlastní interaktivní objekty svých webových stránek. Jak je psáno v jiné části tento nový objekt kromě přímek, křivek, mnohoúhelníků a grafů s dynamicky proměnnými tvary ovládanými daty z programu umí vrátit zpět do Foxtrotu polohu, barvu stisknutého místa na obrazovce, i délku jeho stisku. Takže cesta k efektním „sliderům“, „color pickerům“ a tlačítkům s autorepeatem je na těchto displejích otevřena.

Dotyková plocha je v případě nástěnného provedení moderní, kapacitní, tak jako si většina populace zvykla u tabletů a chytrých telefonů. Naopak u vestavného provedení ID-32 určeného spíše do průmyslových zařízení je použit rezistivní princip, vyžadující určitou sílu stisku potvrzující, že jde opravdu o chtěné stisknutí a nikoliv náhodný a tedy nechtěný dotyk.

Co se týká připojení, základní komunikační kanál je Ethernet. Konektor je umístěn zezadu v místě, kde se displej nasadí na instalační krabici a tak zůstane kabeláž skryta. Tímto kabelem je možno displej i napájet přes nepoužité páry UTP kabelu pomocí vhodného injektoru pro 24V obdobně jak je to praktikováno např. u WiFi routerů. Nicméně na další konektor můžeme přivést i samostatné napájení na úrovni 24V DC. Dále na tomto konektoru najdeme svorky značené CIB a TCL. Tyto sběrnice jsou zde v rezervě a budou využity v některém z příštích upgradů firmare.


Teco a.s.
logo Teco a.s.

Vývoj a výroba řídicích systémů nejen pro inteligentní řízení domů a budov. Systémy Tecomat Foxtrot jsou chytrým standardem umožňujícím ovládat veškeré současné technologie přes nejrůznější komunikační zařízení od vypínače po dotykové panely.

 
 
Reklama