Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Megapress: Lisovací technika Viega také pro silnostěnné ocelové trubky

Spoje ocelových trubek se v otopných a chladicích zařízeních, jakož i v průmyslových aplikacích stále svařují. To je nejen časově náročné a fyzicky namáhavé, nýbrž to skrývá i nebezpečí požáru.

Pomocí metody „Megapress“ lze silnostěnné ocelové trubky s jmenovitými průměry 1/2“ až 2“ nyní bleskurychle spojit slisováním. Montážní čas se tím zkrátí až o 60 procent.

Přibližně tři ze čtyř spojů trubek v technickém vybavení budov se dnes už nepájí, nešroubují ani nesvařují, nýbrž se slisují „za studena“. To je díky rychlejšímu zpracování hospodárnější a současně bezpečnější, protože se nepracuje s otevřeným ohněm. Nicméně u silnostěnných ocelových trubek podle DIN EN 10220/10255 a DIN EN ISO 6708 se výhody tohoto zpracování ještě nevyužívaly, protože vnější průměry ocelových trubek vykazují značné rozměrové tolerance. Proto společnost Viega vyvinula praktické řešení s názvem Megapress. V ocelových spojkách z materiálu 1.0308 (St 37) se zinko-niklovým povlakem je integrován speciální profilový těsnicí prvek z EPDM. Ten zajistí v kombinaci s řezným kroužkem u drsných povrchů ocelových trubek s černými, pozinkovanými, lakovanými povlaky nebo s povlaky z epoxidové pryskyřice trvale těsné a pevné spojení.

Úspora času až 60 %

Úspora času díky nové spojovací technice lisováním pro ocelové trubky je značná. Podle jmenovitého průměru připojení (1/2“ až 2“) činí tato úspora až 60 procent oproti běžným způsobům spojování, jako je svařování nebo šroubování. Zpracování je tak jednoduché jako u všech lisovacích systémů společnosti Viega: zkrátit trubku, nasunout spojku a slisovat.

Navíc nabízejí spojky „Megapress“ díky SC-Contur bezpečnost vynucené netěsnosti v neslisovaném stavu. Nedopatřením neslisované spoje jsou tak ihned při první zkoušce těsnosti zjevně netěsné. Po slisování jsou trubkové spoje trvale těsné.

Slisování bez námahy

Práce se systémem „Megapress“ je pro instalatéra nejen bezpečnější, ale i méně namáhavá než svařování. Typické instalace ocelových trubek pro pneumatická, průmyslová, hasicí zařízení nebo zařízení sprinklerů se nacházejí často ve výšce několik metrů pod stropem haly. Svařovat v těchto místech znamená vynaložení velké síly a i bezpečnostní riziko. Známými lisovacími nástroji Viega lze spoj nad hlavou bez námahy slisovat. Příslušenství dodává firma Viega v praktickém kufříku, který obsahuje vedle tří lisovacích čelistí (1/2“ až 1“) tři lisovací prstence pro jmenovité průměry 1¼“ až 2“ a jednu kloubovou tažnou čelist, pomocí které lze lisované spoje vytvářet také ve stísněných prostorách.


Viega s.r.o.
logo Viega s.r.o.

Společnost Viega s téměř 5000 zaměstnanci po celém světě patří k předním výrobcům instalační techniky v oblasti sanity a vytápění. Na trvalém úspěchu firmy se pracuje v deseti světových lokalitách. Výroba je soustředěna do čtyř výrobních závodů v Německu.

 
 
Reklama