Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výskyt plísní a vlhkosti v interiéru – jak na ně

V zimě dochází ke zvýšení vlhkosti vzduchu v interiéru a může dojít ke vzniku plísní. Trvalé odstranění závisí na přesném určení příčiny vzniku. K odhalení rizikových míst slouží termovizní měření.

Termostep
Berkova 62
61200 Brno

tel.: +420 739 614 444
e-mail:info@termostep.cz
web: www.termostep.cz



V zimních měsících je rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou vyšší a dochází k podstatnému zvýšení vlhkosti vzduchu v interiéru a tím i k vyšší kondenzaci vodní páry. Tím může dojít ke vzniku plísní.

Nejčastější její příčinou je nižší teplota na stěnách, než je teplota rosného bodu. Rosný bod je teplota, za které vzduch nepojme žádné další množství vodní páry. Pod touto teplotou dochází ke kondenzaci na povrchu interiérové konstrukce.

Částečně se výskyt plísně dá ovlivnit správným větráním nebo užitím přístrojů na odvlhčení vzduchu nebo zateplením vnějšího obvodového pláště budovy.

Při nesprávně navrhnutém nebo provedeném detailu konstrukce se však vytvoří tepelný most, na kterém dochází k úniku tepla a i k vyšší kondenzaci vodní páry. Trvalé odstranění plísní však závisí na přesném určení příčiny jejího vzniku.

K odhalení tepelných úniků a rizikových míst slouží termovizní měření, které dokáže odhalit vady v konstrukci.

termovizní měření termostep  plísně a vlhkost v interiéru
 
 
Reklama