Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Schneider Electric slaví 20. výročí na českém trhu

Schneider Electric letos slaví dvacet let působení v České republice. Firma patří mezi světové lídry v oblastech průmyslové automatizace, energetiky, IT a řízení budov.

Nejen díky tomu se zařadila do prestižního žebříčku časopisu Fortune mezi pět nejobdivovanějších firem světa v oblasti elektroniky. V globálním měřítku se vyprofilovala zejména díky zavádění energetických úspor. V tuzemsku tuto aktivitu podporují zejména výrobní závod v Písku a vývojové centrum v Napajedlech.

Společnost v současnosti rozšiřuje svou působnost i mimo přímý business. Aktuálně se zaměřuje mimo jiné na podporu studentů a budoucích talentů mezi mladými lidmi. Sponzoruje například vysokoškolský projekt Air House v rámci mezinárodní architektonické soutěže Solar Decathlon na výstavbu energeticky soběstačných domů.

Právě závodem v Písku se začala psát historie Schneider Electric v České republice. V závěru roku 1993 skupina tehdy zvaná Groupe Schneider koupila podnik Elektropřístroj Písek. V následujících letech byl vybudován v Písku za více než půl miliardy korun moderní závod, kam se sestěhovala výroba z Irska, Francie, Španělska a Itálie.

Jen v Písku je aktuálně zaměstnáno 550 lidí, kteří vyrábí pro český i světových trh například prvky pro jištění motorů, stykače, tepelná relé, motorové spouštěče, spínače, tlačítkové ovládače. Závod je díky užití vlastních aplikací energetických úspor zároveň jedním z nejúspěšnějších showroomů Schneider Electric. Jen pro srovnání mezi lety 2008 a 2012 bylo v Písku uspořeno na energiích 82 tisíc eur, tedy přibližně 2 116 000 korun. To v praxi znamenalo snížení spotřeby elektřiny o 33,4 %, spotřeba plynu se snížila o 9,7 %, emise CO2 se snížila o 390 tun. Závod produkuje 18 miliónů výrobků ročně, přičemž velká část směřuje na zahraniční trhy, konkrétně do 47 zemí světa.

Milníky Schneider Electric na tuzemském trhu
  • 80. léta 20. století: Prodej výrobků Schneider Electric na československém trhu prostřednictvím firmy Telemecanique Vídeň
  • 1993: Privatizace podniku Elektropřístroj Písek společností Groupe Schneider
  • 1998: Dokončení stavby moderního výrobního závodu v Písku (investice 580 miliónů Kč)
  • 2004: Fúze Schneider Electric, s. r. o., se společností Lexel-Electric, s. r. o. - podstatné rozšíření nabídky výrobků v oblasti domovních instalací
  • 2005: Schneider Electric spolupracuje s nadací NROS – organizátorem Pomozte dětem
  • 2006: V Praze bylo vybudováno aplikační centrum Automate pro většinu Evropy
  • 2007: Firma Schneider Electric dokončila akvizici společnosti APC - American Power Conversion
  • 2011: Ke Schneider Electric se připojilo vývojové centrum pro instalační systémy GTC Zlín
  • 2011: Do provozu uvedeno centrum vzdáleného dohledu pro fotovoltaické aplikace

Schneider Electric je stabilní společnost, která nadále rozšiřuje své aktivity a působnost. Jen v uplynulých letech integroval značky APC, Pelco, Telvent, TAC které dominují v oblastech automatizace budov, kamerových systémů, IT a software.

Součástí služeb zákazníkům je Školicí středisko, Zákaznické centrum (funguje od 2006), nepřetržité servisní služby, aplikační podpora a např. i centrum vzdáleného dohledu. Firma navíc patří mezi významné zaměstnavatele v České republice, v centrále v Praze, v obchodních pobočkách v Brně a Písku a v píseckém závodě a ve výzkumném středisku v Napajedlech zaměstnává více než 800 lidí.

„Naše společnost pokračuje ve vývoji inovativních řešení a přináší na trh nové technologie vedoucí k úsporám ve spotřebě energií. Nejen díky vývojovému centru v Napajedlích, silnému zázemí továrny v Písku, ale hlavně díky znalosti a nasazení našich pracovníků a jasné strategii se chceme stát jasným lídrem trhu, který povede hlavní trendy v oblasti řízení energií“ prozradil svoji vizi ředitel Schneider Electric v České republice Jaroslav Žlábek.


Schneider Electric CZ, s. r. o.
logo Schneider Electric CZ, s. r. o.

Společnost Schneider Electric je světovým expertem v ovládání energie. Svým zákazníkům a partnerům v oblastech průmyslu, energetiky, infrastruktury, IT a stavebnictví poskytuje řešení a služby pro bezpečné, spolehlivé a efektivní využívání elektrické energie.

 
 
Reklama