Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Karlovy Vary se dočkaly nové nabíjecí stanice pro elektromobily

Společnost Schneider Electric instalovala na západě Čech svoji první nabíjecí stanici pro elektromobily. Nabíjecí stanice je dostupná od 12. dubna u autosalonu Toyota v Karlových Varech v Sokolovské ulici.

Jedná se o první nabíjecí stanici ve veřejném prostoru v lázeňském městě a teprve o osmou nabíjecí stanici v celých západních Čechách.

„Počet elektromobilů v tuzemsku v posledních letech stabilně roste, čemuž odpovídá i postupné rozšíření dobíjecích stanic. Aktuálně se jedná zhruba o 300 elektrických aut,“ komentoval Marek Svatuška, obchodní ředitel Schneider Electric. Společnost je světovým specialistou na inteligentní technologie v oblasti ekologie a úsporách energií.

Pořizovací náklady jedné nabíjecí stanice jsou závislé na jejím využití a velikosti. V praxi existuje několik typů, tedy domácí nabíjecí stanice, veřejné (jako ta v Karlových Varech od Schneider Electric) a rychlonabíjecí stanice. Nejlevnější jsou typy určené domácnosti, jejichž pořízení přijde na několik tisíc korun, u ostatních typů pak na několik desítek tisíc korun.

Jsou elektromobily opravdu úsporné? Při srovnání cen za benzín a naftu není o nižších nákladech pochyb. Dle průzkumu společnosti CCS, která mapuje průměrné ceny pohonných hmot v celé republice, se v polovině dubna ceny Naturalu 95 i nafty pohybovaly kolem 36 korun za litr. Elektromobil lze přitom nabíjet u vybraných stojanů zdarma, u ostatních díky registrační kartě například za měsíční paušál 150 korun. „Dojezdová vzdálenost na jedno nabití je pak závislá na typu vozidla. Může dosáhnout v průměru kolem 100 kilometrů, u lepších vozidel pak i přes dvě stě kilometrů,“ doplnil Svatuška.

Pořizovací náklady elektromobilů jsou vyšší než u těch s naftových či benzínovým motorem. Cenový rozdíl se však rychle snižuje.

Elektrická nabíjecí stanice Schneider Electric v bodech:
  • Nabíjecí stanice s dvěma zásuvkami pro nabíjení až 22kW
  • Identifikace uživatele prostřednictvím RFID karty
  • Zobrazení informací díky integrovanému LCD displeji
  • Výška 1,2 metru
  • Hmotnost 20 Kg
  • Cena jednoho dobití v řádu jednotek korun
  • Dojezd na jedno nabití je v závislosti na typu vozidla, tedy i přes 200 km

Schneider Electric CZ, s. r. o.
logo Schneider Electric CZ, s. r. o.

Společnost Schneider Electric je světovým expertem v ovládání energie. Svým zákazníkům a partnerům v oblastech průmyslu, energetiky, infrastruktury, IT a stavebnictví poskytuje řešení a služby pro bezpečné, spolehlivé a efektivní využívání elektrické energie.

 
 
Reklama