Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Křišťálový lustr do obýváku

Jak správně zvolit křišťálový lustr do obýváku. Několik faktorů, které byste měli brát v úvahu při volbě správného křišťálového svítidla.

Křišťálový lustr do obýváku

Obývák není jen místo pro relaxaci, rodinné setkání, ale také místo kam vodíte své návštěvy a hosty. Pokud chcete na ně udělat dojem, ideálním prostředkem je krásný křišťálový lustr, který učiní prostor více pohostinným. Jiskřivé třpytivé světlo odražené z křišťálových ověsů podtrhuje celkovou vizuální přitažlivost dalších součástí interiéru obýváku.

V současnosti se vyrábí křišťálové lustry v nepřeberném množství velikostí, tvarů a stylů.
Dnes není problém vybrat si ideální křišťálový lustr do každého interiéru obývacího pokoje.

Několik faktorů, které mohou hrát roli při výběru lustru:

křišťálové lustry svítidla Veste glass obývák
Velikost pokoje
Křišťálové lustry se často liší svou velikostí a tvarem, proto buďte obezřetní při jeho výběru, tak abyste si příliš nezmenšili prostor obývacího pokoje a naopak, aby lustr nebyl příliš malý a zůstal tak bez povšimnutí pro běžného návštěvníka obývacího pokoje.
Častější případ je, že si lidé pořídí křišťálový lustr příliš malý a zjistí to až při instalaci. Pokud máte obývací pokoj s otevřeným prostorem je lepší volba pořídit si dva menší křišťálové lustry a doplnit je o stylově stejné nástěnná svítidla, případně i o stojací lampy, které společně lépe prosvětlí celý prostor obývacího pokoje.
Výška zavěšení lustru
Ujistěte se, že lustr není zavěšen příliš vysoko. Pokud se tak stane, lustr vypadá utopeně v prostoru stropu a ztrácí se tak celý reprezentativní efekt. Ideální je, pokud lze lustr zavěsit do takové výšky, kdy se stojící postava dívá na lustr pod úhlem 45° od úrovně očí. Z tohoto úhlu křišťálový lustr vypadá nejlépe a nejbohatěji.
Výška lustru může být i mnohem nižší v případě zavěšení např. nad jídelním stolem, kde se lidé na lustr dívají z pozice vsedě a kde lustr nemůže vadit při průchodu místností. 
Jistou roli může sehrát i celkový rozměr pokoje, kdy je potřeba udržet vyvážený vzhled prostoru. Většinou se uvádí pro zavěšení lustru 20-30% šířky pokoje. 

Množství světla, které lustr poskytne
Obecně platí, že menší lustry se dodávají s šedesáti wattovými žárovkami, větší lustry se vybavují 40W žárovkami (klasická čirá „miňonka“). Velmi dobrá volba je použít stmívač, který umožní naladit intenzitu světla, která vyhovuje všem vašim potřebám. 

Styl a personalizace prostoru
Pokud se rozhodnete umístit křišťálový lustr do obývacího pokoje, důležité je, aby byl vzhled lustru sladěn především s nábytkem a dosáhlo se tak maximálního zkrášlení prostoru, architektonického stylu místnosti, případně i jistého doteku sofistikovanosti. 
Pokud máte v prostoru hodně přírodního dřeva, ideální je zvolit zlaté (mosazné) provedení lustrů. Pokud máte moderně zařízený interiér s převahou bílé, modré apod., dobré je zvolit 
stříbrné (niklované) provedení křišťálových lustrů.
Důvěřujte svému vkusu a instinktu, sami nejlépe víte, v čem se budete cítit nejlépe.

Křišťálový lustr je ideální volbou svítidla do obývacího pokoje, neboť kromě dostatku světla přináší do prostoru i jistý šarm a drama. Dobře zvolený lustr dokáže jedinečným způsobem personalizovat celý prostor. Krásný křišťálový lustr se většinou stane jeho ústředním bodem a dokáže jedinečným způsobem vypovědět o vytříbeném vkusu svého majitele.

 
 
Reklama