Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Inteligentní domácnost - realita či hudba budoucnosti?

Dálkově ovládané spotřebiče a vybavení domácnosti budou jedny ze žhavých témat letošního veletrhu FOR ELEKTRO, v termínu 18. – 22. 9. 2012 v prostorách PVA EXPO PRAHA v Letňanech.


V tzv. inteligentní domácnosti není pro obyvatele problém ovládat topení nebo klimatizaci telefonem, přepínat televizní kanály nebo pustit pračku pomocí tabletu či na dálku zalít zahradu při parném počasí.

Řada firem z oblasti elektrotechniky dnes vyvíjí technologie podporující snižování energetické náročnosti budov. Na veletrhu, který probíhá jako souběžná akce s veletrhem FOR ARCH, proto budou mít návštěvníci možnost navštívit konferenci věnovanou LED osvětlení, coby nízkoenergetické technologii budoucnosti.

Pořadatelé již nyní zaznamenávají větší zájem firem o výstavní místa a očekávají, že loňská bilance 770 vystavovatelů z 15 zemí bude překonána. „Na konci června jsme registrovali souhrnně u všech podzimních stavebních veletrhů o 15 % vyšší počet vystavovatelů oproti roku 2011,“ doplňuje data Martin František Přívětivý, ředitel obchodního týmu veletrhu FOR ARCH a souběžných stavebních veletrhů. Veletrh FOR ELEKTRO zaujme jak laickou, tak odbornou veřejnost hledající informace o technologických novinkách a trendech v oblasti elektroinstalace, osvětlení, zabezpečení budov či telekomunikačního zařízení v domě či bytě.

Od elektroinstalace po osvětlení

Z dosud přihlášených firem lze jmenovat např. společnost Elko EP, českého výrobce moderních elektrotechnických přístrojů v segmentu bezdrátových systémů a automatizace domácnosti. Na veletrhu bude firma demonstrovat měření spotřeby energie, plynu a vody, komplexní řešení elektroinstalace, možnosti efektivní regulace energie a představí nové spínané a stmívané zásuvky. Zástupcem oboru osvětlení bude česká společnost Osmont, která vede tradiční výrobu exteriérových stropních a nástěnných svítidel. Její specializací je ručně foukané třívrstvé sklo s matovaným povrchem. Na veletrhu najdete také expozici společnosti AEC ELEKTROTECHNIKA orientující se na zařízení pro příjem televizního, satelitního a rozhlasového vysílání. O možnostech elektronické ochrany majetku, se návštěvníci dozvědí u expozice společnosti E*tech, která poskytuje servis a prodej zabezpečovací techniky a kamer. Své zastoupení na veletrhu bude mít také společnost ABB, jeden z největších výrobců domovního elektroinstalačního materiálu ve světě a nebude zde chybět ani významný dodavatel energie Pražská energetika.




Konference a semináře představí nejnovější trendy

Inteligentní digitální domácnost sdružuje do jednotného systému postupně všechny funkce, aplikace a koncová zařízení moderní domácnosti. Spotřební elektronika i domácí spotřebiče, komunikační a ovládací terminály, výpočetní technika i zabezpečovací zařízení v inteligentní digitální domácnosti pracují v jednom systému a většinu aplikací i funkcí je možné řídit dálkově - regulovat vytápění a klimatizaci, zjišťovat stav zásob v ledničce, rozsvěcet a zhasínat osvětlení, či řídit hospodaření s energií. A právě těmito „technologiemi budoucnosti“ se bude zabývat konference nazvaná jednoduše „Inteligentní digitální domácnost“, kterou organizuje vydavatelství Sdělovací technika. Odborníci zde ukážou nejen to, co je technologicky možné, ale především to, jaké výhody z nových technologií plynou pro uživatele, jak zkvalitní jeho život a zjednoduší provoz domácnosti. Atraktivní bude též část konference věnovaná trendům v oblasti televizní zábavy a možnostem integrace terminálů pro příjem TV obsahu do systému moderní domácnosti.

Osvětlení a světelné zdroje obecně prošly v posledních letech rychlým vývojem. Dnes lze navrhovat velmi efektivní osvětlení s ohledem na dlouhodobou snahu o snižování energetické náročnosti budov. Právě v této souvislosti je skloňována technologie LED. Seminář „Aktuální trendy v průmyslových a retailových aplikacích LED osvětlení“ nabídne pohled do světa nových druhů světelných zdrojů. Účastníci se však dozvědí i o možnostech dotací na úsporné světelné systémy. Akci pořádá společnost apolloLED, která patří ke špičce v aplikacích nových světelných technologií v průmyslovém i retailovém segmentu, ve spolupráci s Českou radou pro šetrné budovy.

Více informací na www.for-elektro.cz, www.forarch.cz.
ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 
Reklama