Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

PMblue - nový motor s velmi vysokou účinností

Motor PMblue od Ziehl-Abegg již dnes splňuje požadavky na účinnost podle IE4 (IEC/CD 60034-30, vyd. 2).

Jedná se o synchronní motor s permanentními magnety, který je rozměrově kompatibilní s patkovými normovanými motory a vyrábí se ve velikostech 100, 132, 160, 200 a 250, s rozsahem výkonů od 3 kW do 45 kW. Motor ECblue v „super premium efficiency IE4“ se napájí z regulátoru PMcontrol, pomocí kterého lze plynule regulovat jeho otáčky. PMblue nabízí unikátní potenciál úspor elektrické energie díky extrémně vysoké účinnosti, a to jak v oblasti nízkých otáček, tak i v oblasti částečného a plného zatížení. Motory se vyznačují tichým chodem bez vibrací v celém rozsahu otáček a lze je provozovat až do otáček 5000 min-1.

Příklad úspory elektrické energie motoru PMblue ve srovnání s asynchronním motorem v účinnostní třídě IE2, 4-pólový motor 5,5 kW:

Účinnost motoru PMblue je 92,1% a účinnost asynchronního motoru IE2 je 87,7 %. Příkon motoru PMblue je 5,97 kW ( ztrátový výkon 0,47 kW ) a příkon asynchronního motoru IE2 je 6,27 kW ( ztrátový výkon 0,77 kW ). Úspora příkonu = 0,3 kW. Rozdíl v účinnosti je „pouze“ 4,4%, ale tento rozdíl účinnosti představuje o 39% nižší ztráty motoru PMblue. Při 6000 provozních hodinách za rok je návratnost investice zpět za necelé 2 roky.


PMblue a PMcontrol

Inteligentní regulátor PMcontrol je předprogramován pro celou řadu různých aplikací. Umožňuje rychlé zprovoznění technologie v oblasti klimatizační techniky a chlazení. Tím šetří čas a výrazně zjednodušuje regulaci chodu ventilátorů na konstantní průtok, tlak, teplotu nebo vlhkost.

Kompatibilita

Všude tam kde nacházejí uplatnění asynchronní motory IE2, v těchto aplikacích se může velmi efektivně použít i motor PMblue!

Perspektiva

Podle stávající evropské legislativy budou motory s třídou účinnosti IE4 povinné až od roku 2017. Z toho se dá usoudit, že je dostatek času na přechod k „super premium efficiency IE4“ a budeme raději šetřit investiční nálady za pořízení dražších motorů PMblue. Severské země myslí jinak, plní budoucí požadavky EU už nyní a požadují do svých zařízení motory s vysokou účinností. Udělejte si čas i vy a spočítejte si co Vám energeticky úsporné motory ušetří.


Ziehl-Abegg s.r.o. Brno
logo Ziehl-Abegg s.r.o. Brno

Výrobce širokého sortimentu axiálních, radiálních, diagonálních, tangenciálních ventilátorů, výtahových pohonů. Portfolio pokrývá požadavky OEM partnerů, výrobců vzduchotechnických, chladírenských zařízení, filtračních zařízení a technologických celků. ...

 
 
Reklama