Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Televizor s energetickou třídou A+ má až o 75% nižší spotřebu, než televizor C

Energetický štítek pro televizory je povinný teprve posledních 6 měsíců, ale jeho dopady na trh s televizory jsou ohromné. Spotřeba nejúčinnějších televizorů klesla o více než 50 % během 2 let.

Od třídy A ke třídě A++ během dvou let

S probíhajícím mistrovstvím Evropy ve fotbale a připravovanou olympiádou v Londýně mnoho spotřebitelů uvažuje o koupi nového televizoru. Od listopadu 2011 mohou při výběru využít i energetického štítku, který je pro televizory nově povinný.

Energetický štítek pro televizory je povinný teprve posledních 6 měsíců, ale jeho dopady na trh s televizory jsou ohromné. Před dvěma lety se objevily na trhu modely televizorů s energetickou třídou A (dle dnešní kalkulace podle energetického štítku), v současné době jsou na trhu již televizory energetické třídy A++. To znamená, že spotřeba nejúčinnějších televizorů klesla o více než 50 % během dvou let (index energetické účinnosti z 0,3 na 0,16).
Pro srovnání televizor s energetickou třídou A+ má až o 75 % nižší spotřebu, než běžný televizor třídy C.

Nástup energeticky efektivních televizorů na trhu (pro televizory s úhlopříčkou nad 100 cm – podobný trend je ale patrný i pro menší televizory) ilustruje na základě údajů databáze Topten.eu následující graf.


Pozn.: Po únoru 2011 byla kritéria pro minimální účinnost pro televizory zpřísněna na třídu A, od srpna jsou do databáze (televizorů nad 100 cm) zařazovány jen televizory třídy A+ a lepší.
a) únor 2010: začátek diskusí o štítku pro televizory
b) prosinec 2010: přijato nařízení o energetických štítcích pro televizory
c) prosinec 2011: energetické štítky pro televizory jsou povinné.

Pravidelně aktualizovanou databázi nejúspornějších televizorů na českém trhu naleznete na www.uspornespotrebice.cz. Televizory jsou vybírány na základě mezinárodních kritérií Topten (www.topten.eu).


Více informací:
Juraj Krivošík, SEVEn, juraj.krivosik@svn.cz


SEVEn, The Energy Efficiency Center, z.ú.
logo SEVEn, The Energy Efficiency Center, z.ú.

Podpora a rozvoj využívání úspor energie: poradenská činnost propojuje technické znalosti možností hospodárného využívání energie s jejich ekonomickou analýzou, celkovým hodnocením včetně dopadů na životní prostředí, návrhy optimálního způsobu financování ...

 
 
Reklama