Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Projektování poplachových systémů v prostředí staveb na Amper 2012

Bezpečnostní portál ORSEC, v rámci doprovodného programu veletrhu AMPER, uspořádal dne 21. března 2012 odborný seminář „Bezpečnost v poplachových (bezpečnostních) systémech“.

Poplachové systémy v prostředí staveb (ing. Jiří Horák, ing. Tomáš Mikula)
Anotace: Na projektování poplachových systémů ve výstavbě je nutné se dívat v širších souvislostech, než je v praxi běžné. Podíváme se na tuto problematiku z pohledu právních předpisů, platných norem ČSN, koordinace se silnoproudem a konvergence s ICT. Probírané problematiky budou promítnuty do grafické simulace reálné stavby, kterou před posluchači navrhnou chronologicky, společně a koordinovaně projektant silnoproudu a slaboproudu. Zajímavostí bude určitě možnost sledovat, jak se nenavrhují jen systémy, ale hledá se řešení pro celou stavbu.

Kombinované a integrované systémy, aneb teorie & praxe inteligentních budov (Michal Randa)
Anotace: Dnešní moderní budovu, objekt, areál či komplex si nelze představit bez bezpečnostních systémů, jako jsou například: PZTS (dříve EZS) – poplachový, zabezpečovací a tísňový systém ; EPS – elektrická požární signalizace ; CCTV – kamerový sledovací systém ; ACS – systém kontroly vstupu, perimetrický systém a dalších technologie. Kromě bezpečnostních systémů jsou však objekty vybaveny také celou řadou provozních technologií, například výtahy, osvětlení, klimatizace, vzduchotechnika, vytápění, atd. Je již naprostým standardem, že každá z těchto technologií dává k dispozici celou řadu údajů, stavových veličin, poplachů, provozních parametrů, které mohou účinně pomoci při řízení chodu budov. Správně navržený řídicí systém má usnadňovat uživateli obsluhu provozovaných technologií a přinést úsporu investic vynaložených do školení obsluhy pro práci s každou jednotlivou technologií. Bohužel jsme ale často svědky opačného postupu, kdy je do budov umísťován „řídicí“ systém bez základní povědomosti o jeho využitelnosti a účelnosti.

Příklady integrovaných řešení na monotechnologickém hardwaru (Kamil Štětina)
Anotace: Popis a příklady řešení využívajících hardware jedné technologie k uživatelskému vytvoření systémů s více integrovanými funkcemi (např. systém kontroly vstupu a poplachový systém). Srovnání s normami a normativními požadavky, ukázky praktických aplikací s možnostmi volného programování funkcionalit.

Reálné využití IP CCTV systémů s vysokým rozlišením a jejich propojitelnost (Pavel Červenka)
Anotace: Prezentace je zaměřena na účelné využití IP CCTV systémů s vyšším rozlišením. Věnuje se možnostem propojitelnosti CCTV do dalších oblastí zabezpečovacích a jiných systému pro vytvoření kompletního funkčního celku. Velká část prezentace se zabývá ergonomií uživatelského rozhraní. Prezentace nepomine mimo jiné ani témata jako jsou bezpečnost a dostupnost CCTV systémů.

Integrace požárně bezpečnostních systémů v řídicích systémech budov (Jaroslav Šmejkal)
Anotace: Přehled zákonných a normativních požadavků na požární bezpečnost staveb, bezpečnostní systémy, přenosové trasy. Elektrická požární signalizace jako hlavní prvek aktivní požární bezpečnosti stavby, praktické možnosti nasazení systémů EPS v integrovaných poplachových systémech.

Seminář ORSEC, doprovodný program veletrhu AMPER 2012

 
 
Reklama