Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Průzkum: Češi mají doma 18 žárovek, dvě třetiny jsou úsporné

Češi mají v domácnosti v průměru 18 žárovek a dvě třetiny z nich už tvoří úsporné halogenové, kompaktní a LED žárovky. Vyplývá to z průzkumu, kterého se zúčastnilo zhruba pět stovek respondentů.

úsporné žárovky

Nejméně jsou nyní podle průzkumu v českých domácnostech zastoupeny LED žárovky. "Aktuálně ovšem patří k nejekonomičtější alternativě klasických světelných zdrojů. V případě kompletní výměny klasických zdrojů světla za LED žárovky může dosáhnout úspora domácnosti až 4000 korun za jediný rok," stojí v tiskové zprávě.

Ceny LED žárovek jsou ale zatím relativně vysoké. Zatímco značková úsporná žárovka, která odpovídá klasické čtyřicetiwattové žárovce, stojí na internetu zhruba sto korun, tak srovnatelná LED žárovka přijde na více než trojnásobek.

Světelným zdrojem budoucnosti jsou podle Roberta Hladila právě zatím poněkud opomíjené LED žárovky. "Podle odhadů expertů vzroste podíl LED osvětlení v domácnostech do tří let ze současných čtyř procent na 25 procent. Důvodem bude zejména snižující se cena. Spotřebitel však výrazně uspoří už nyní," podotkl Hladil.

 
 
Reklama