Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Průvodce návrhem systému síťového videa Guideline IP CCTV

Vyšla nová publikace k problematice moderních kamerových systémů. Publikace je postavena na přehledových tabulkách pro jednoznačné shromažďování informací z klíčových míst kamerového systému.

Svět kamerových systémů se několik posledních let mění. Byla tu doba analogová, období hybridních technologií a aktuální je intenzivní nástup digitalizace. Každá doba má své limity, ale také pravidla. Uvažujeme-li o kamerových systémech jako o nástroji určeném pro bezpečnostní aplikace, měli bychom ty dnešní také znát.

Účelem kamerového systému bylo a i nadále je zachytit obrazy scény, zpracovat obrazy a zobrazit je operátorovi. Tato entita, skládající se ze zařízení a vzájemného propojení mezi zařízeními, je normou popsána jako videoprostředí. Na rozdíl od konkrétního souboru zařízení tvořících CCTV systém, je videoprostředí definováno třemi funkcemi:

  • generování videoobrazů (zachycení obrazu),
  • přenos a směrování videoobrazů a řídicích signálů (propojení),
  • zobrazení, uchovávání a analýza obrazů (zpracování obrazu)

Základem publikace jsou nejnovější informace z Evropské komise pro normalizaci v elektrotechnice (CENELEC), ale také znění platných norem – hlavně systémová norma ČSN EN 50132-1. Publikace je postavena na struktuře mezinárodně uznávaných dokumentů a vychází ze skladby moderních kamerových systémů podle předních světových výrobců (Panasonic, Pelco, Siemens, Dallmeier, Bosch), kteří se v rámci organizace ONVIF od roku 2008 aktivně podílejí na vývoji standardů přímo pro komponenty síťového videa.


Publikace Guideline IP CCTV je postavena na přehledových tabulkách, pomocí kterých je možné provádět jednoznačné shromažďování informací z klíčových míst kamerového systému.

Guideline IP CCTV
Kolektiv autorů: Tomáš Mikula, Jaromír Vomáčka, Zdeněk Veiner, Michal Randa
vydavatel: ORSEC s.r.o.
rok vydání: 2011, formát: A5, rozsah: 24 stran (včetně obálky), zaměření: elektrotechnika
doporučená cena: 150 Kč

Podrobnosti k publikaci

 
 
Reklama