Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Modulární řešení Eaton pro napájení a ochranu blade serverů a moderních datových center

Záložní zdroj BladeUPS je možné rozšířit v závislosti na požadovaném příkonu napájených zařízení; vyhovuje tak systému centrálních jednotek s postupně přidávanými blade servery.

Eaton Corporation, průmyslový výrobce širokého spektra produktů, představil komplexní řešení pro záložní napájení a ochranu blade serverů a IT zařízení. Využívá k tomu Eaton BladeUPS, která je třífázovou, modulární UPS, navrženou pro použití v malých a středních datových centrech. BladeUPS se snadno instaluje, spravuje, hovoří dvaceti jazyky a je možné ji rozšiřovat úměrně s nárůstem požadavků na napájecí příkon. Nyní je možné ji navíc získat nejen jako jednotlivé součásti, ale také jako komplexně navržené řešení pro dané datové centrum.

Modulární BladeUPS je speciálně navržena pro potřeby IT zařízení v datových centrech. Poskytuje stabilní napájení a zároveň umožňuje jednoduché modulární rozšiřování v závislosti na nárůstu spotřeby energie centrálních jednotek blade serverů. Eaton BladeUPS zároveň díky své 98% energetické účinnosti snižuje provozní náklady datových center.

Kolik dokáže BladeUPS ušetřit díky výkonu a spotřebě?

Výkonový rozsah se pohybuje mezi 12 a 60 kW ve spolehlivostní konfiguraci N+1, při čemž konfigurace N+1 s výkonem 60 kW se vejde do jediného 12" stojanu. Kapacitu BladeUPS lze pak rozšiřovat po 12 kW modulech. Ty zaujímají ve 12" stojanu celkem šest výškových modulů (tzv. 6U). Bez baterií BladeUPS váží 61 kg, s bateriemi pak 140 kg. Půdorys Eaton BladeUPS je o 70 % menší než konkurenční produkty. V kombinaci s uvedeným řešením N+1 a výkonem 60 kW může jen na nákladech na energii uspořit v řádu měsíců i let poměrně významné částky.

Modulární přístup znamená, že novou infrastrukturu datových center nemusíte navrhovat pouze s ohledem na současné prostorové či energetické potřeby, ale můžete ji diverzifikovat a rozšiřovat tak, aby mohla splňovat také budoucí požadavky. Navíc tím můžete lépe kontrolovat a spravovat počáteční investiční náklady na napájecí infrastrukturu datového centra,“ říká Jindřich Bulva, produktový manažer společnosti Eaton Elektrotechnika. „Počet modulů může růst a konfiguraci lze měnit tak, jak je aktuálně potřeba. Například když budete potřebovat přemístit IT zařízení, jednoduše s nimi přesunete i BladeUPS a můžete pokračovat v provozu,“ dodává Jindřich Bulva.

Stavebnicová řešení pro datová centra

Eaton BladeUPS doplňuje stávající portfolio záložních zdrojů Eatonu (zařízení UPS), které tak zrcadlí produktové portfolio distributorů a prodejců IT zařízení. Eaton nabízí pro serverovny a pro malá a střední datová centra řadu stavebnicových, snadno konfigurovatelných řešení pro ochranu napájení. Tato řešení obsahují všechny potřebné komponenty pro vybudování plně provozuschopného malého datového centra, včetně UPS, jednotek rozvaděčů a konstrukčních a monitorovacích prvků IT zařízení. Stavebnice se dodávají v šesti „velikostech“, přičemž L, XL, a XXL řešení obsahují Eaton BladeUPS, které splňují požadavky na napájení při příkonu od 12 kW do 60 kW, v konfiguraci N+1.

Tato stavebnicová řešení jsou velmi efektivní a kombinují moderní technologii v jednoduchém, vcelku dodávaném řešení,“ říká Jindřich Bulva. Kromě snazšího nákupu a provozu jsou tato „plug-and-play“ řešení též vysoce flexibilní a lze je snadno přizpůsobit měnícím se podmínkám. „Eaton BladeUPS pro svou správu využívá jedinečné řešení Eaton Intelligent Power Software určené pro virtuální prostředí. Tyto produkty proto představují elegantní IT řešení pro distributory a prodejce,“ uzavírá Jindřich Bulva, produktový manažer společnosti Eaton Elektrotechnika.

Jednotlivé komponenty těchto stavebnicových řešení jsou dodávány najednou a jsou připraveny k instalaci.

* Co jsou „blade“ servery
Blade servery jsou velmi tenké a výkonné servery (primárně určené pro střední a velké firmy). Jsou přizpůsobeny pro vysoký výkon, snadnou rozšiřitelnost a maximální úsporu energie. Jsou tak zároveň ekologičtější než běžné servery. Jednotlivé servery jsou menších rozměrů a lze jich do rackové skříně umístit daleko více než běžných serverů – centrální jednotky jich pojmou od sedmi do čtrnácti kusů. Blade servery nemají samostatné napájení, ani síťové karty, to jim právě dodává centrální jednotka, kde jsou tyto komponenty zapojeny redundantně. Centrální jednotka se stará i o chlazení, obsahuje SWITCH a KVM jednotku.

 
 
Reklama