Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Příčina vady = vyrobeno v Číně?

Zajímali jste se někdy, odkud pochází většina předmětů denní spotřeby, bez kterých se neobejdete? Je dnes možné normálně žít, aniž bychom přišli do styku s čínským zbožím? Jak to vlastně je s jeho kvalitou?

V prvním čísle Jablonews jste se mohli dočíst o Číně a podmínkách, které této asijské velmoci umožnily stát se největší továrnou planety a s 10% podílem na celosvětovém vývozu obsadit pozici největšího světového exportéra. Hlavním čínským vývozním artiklem je elektronika, vzniká zde většina produktů renomovaných značek. Není žádným tajemstvím, že také část sortimentu Jablotronu vzniká právě tady. A protože čínské zboží nemá zrovna dobrou pověst pokud jde o jeho spolehlivost, jsou pochybnosti a obavy z poklesu kvality jablotronních produktů, které se z různých stran ozývají, zcela legitimní a pochopitelné.

Historie Jablotronu v Číně

Pokud jde o výrobu produktů Jablotronu v Číně, je důležité zdůraznit, že se současným výrobcem spolupracujeme již 6 let a vzájemně se dokonale známe. Pracovníci na klíčových pozicích se za tu dobu prakticky nezměnili, stejně jako technologické principy výroby a podoba předávaných podkladů.

Výroba pod dohledem

Z hlediska procesního je úplně lhostejné, u jakého výrobce výrobek vzniká. Postupy a pravidla jsou univerzálně platná bez ohledu na místo výroby! Jablotron má pod dohledem a řídí rozhodující činnosti, tj. z jakého zdroje jsou nakupovány klíčové komponenty, na jaké parametry zaměřit vstupní kontrolu, jaké aplikovat výrobní postupy a technologie, co a jak kontrolovat a testovat. Výrobce dostává detailní instrukce – od seznamu schválených dodavatelů přes přesnou technologickou dokumentaci s popisem jednotlivých operací krok za krokem (od osazení DPS až po přepravní balení) po kvalita 5 Zajímali jste se někdy, odkud pochází většina předmětů denní spotřeby, bez kterých se neobejdete? Je dnes ještě možné normálně žít, aniž bychom přišli do styku s čínským zbožím? Jak to vlastně je s jeho kvalitou? Příčina vady = vyrobeno v Číně? požadavky na metody a postupy testování a zkoušení, a to včetně testerů, testovacích sekvencí a kontrolních přípravků. Testery jsou logované, údaje o testování a výsledky každého jednotlivého kusu se ukládají do databáze a je možné je kdykoli dohledat a ověřit. Dodržování postupů a dohodnutých pravidel je dále ověřováno na místě při pravidelných kontrolních auditech. Neformální dohled však probíhá v podstatě nepřetržitě, protože po většinu roku je některý z kolegů v rámci plnění svých pracovních povinností u čínského výrobce na pracovní návštěvě.

Najdi 3 rozdíly

Když to shrnu: Vstupní materiál je stejný – významní distributoři dnes fungují globálně, jednu materiálovou položku nakupuje čínský a český výrobce často z téhož zdroje; výrobní postup je stejný, kontrolní mechanismy rovněž. Chceme-li přeci jen pojmenovat rozdíly mezi výrobou v Čechách a v Asii, jsou v zásadě 3. Za prvé je to samozřejmě přeprava – její způsob a časová náročnost, která vyplývá ze vzdálenosti. Druhým faktorem je vyšší podíl ruční práce v Číně, ale také výrazně vyšší poměr pracovníků kontroly na jednoho dělníka. Nicméně technické vybavení a strojní výrobní zařízení je i zde moderní a s Evropou srovnatelné! Třetím rozdílem je jednoznačně mnohem intenzivnější vzájemná komunikace v průběhu čínského procesu výroby, než na co jsme zvyklí v tuzemsku (v posledních letech ještě podpořená moderními komunikačními prostředky typu Skype, takže není úniku). Samozřejmě se stává, že přes všechna opatření vám při zapojení detektor nereaguje nebo mu chybí pružina na zadním tamperu. Zpravidla se jedná o případy selhání lidského faktoru, které se však vyskytují i u tuzemských výrobců. Statistiky servisu a vstupní kontroly rozhodně nepotvrzují teorii o vyšší poruchovosti čínské produkce. V relativním vyjádření čísla naopak vyznívají spíše v neprospěch českých výrobků. Každopádně o každém takovém selhání se výrobce dozvídá a musí reagovat. Tím se dostáváme do oblasti řízení nápravných a preventivních opatření, ale o tom až zase příště...

 
 
Reklama