Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Most v internetové aukci vydražil dodávky elektřiny

Mostecká radnice poprvé v historii pro sebe a své příspěvkové organizace a společnosti získala formou veřejné internetové aukce dodávky elektřiny na příští dva roky.

Nakonec je od dvou dodavatelů vydražila za 18,9 milionu korun. Náměstek primátora Karel Novotný (ČSSD) novinářům řekl, že je to sice o 400.000 korun více, než jsou končící smlouvy na současné dodávky, ale zhruba o tři miliony korun méně, než kdyby se smlouvy prodloužily.

Podle Novotného se totiž v posledních měsících ceny elektřiny až téměř o čtvrtinu zvýšily hlavně vlivem havárie atomové elektrárny v Japonsku a následným rozhodnutím Německa postupně ukončit provoz svých jaderných elektráren. Město proto vypsalo elektronickou aukci a snažilo se dodavatele přimět k tomu, aby mu nabídli v otevřené soutěži co nejnižší ceny. Čtyři dodavatelé o ceny soutěžili necelou hodinu. Jestli je cena konečná, není jasné, jeden z vítězů soutěže se během akce telefonicky ozval, že údajně svou nabídku spletl. Město ale jeho nabídku bere jako závaznou, neoznámil to totiž oficiálně a z aukce neodstoupil.

Podle zástupců firmy, která systém aukce provozuje, soutěžící vůbec neví, kdo se soutěže účastní. Znají jen nejnižší nabídku a mohou dávat ve vymezeném čase lepší. Systém podle nich znemožňuje jakoukoli korupci, protože všechny kroky dokumentuje a lze je zkontrolovat. Vítězem je ten, kdo dá nejnižší nabídku.

Primátor Vladislav Vozka (Mostečané Mostu) novinářům řekl, že systém již město používá několik let hlavně na nákup spotřebního materiálu. Takto již podle Vozky nakupovalo také automobily nebo dražilo výměnu oken. Dodal, že na stavební zakázky ale systém vhodný příliš není. Město ho proto nepoužívá. Mostecká radnice hodlá v elektronických aukcích i nadále pokračovat. Ve čtvrtek má naplánovanou aukci s dodavateli plynu.

 
 
Reklama