Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

TREVOS uvádí na trh LED svítidlo do výbušného prostředí

Společnost TREVOS a. s., která letos slaví pětadvacáté výročí od svého založení, uvádí na trh novou řadu LED osvětlení pod označením PRIMA LED Ex. PRIMA LED Ex je inovovaná úspěšná typová řada zářivkového svítidla PRIMA Ex z produkce českého výrobce TREVOS, a. s. Firma, která si zakládá zejména na kvalitní výrobě, vysílá na trh prachotěsné a vodotěsné LED svítidlo do prostředí s nebezpečím výbuchu skupiny II, kategorie 3 (zóna 2,22).

PRIMA LED Ex je prvním LED svítidlem vyvinutým v České republice se zaměřením na prostory s požadavkem na certifikaci Ex.

V porovnání se zářivkovou variantou PRIMA Ex poskytuje svítidlo PRIMA LED Ex zákazníkovi úsporu elektrické energie, dlouhou životnost a vysoký světelný výkon při zachování základních parametrů a vlastností. „U všech nabízených verzí je životnost garantovaná na 50 tisíc hodin (při L80B20),“ řekl Ing. Roman Grund, vedoucí vývoje ve společnosti.

Uvádíme tak na trh výkonné LED svítidlo certifikované notifikovanou osobou do prostor, kde je požadována úroveň ochrany dle EPL Dc pro prostředí s výskytem prachu a EPL Gc pro plynnou atmosféru,“ pokračoval R. Grund.

PRIMA LED Ex odolává prachu, vlhku i tryskající vodě. Její základna i difuzor jsou vyrobeny z UV stabilního polykarbonátu, přičemž oproti běžné verzi byla zesílena konstrukce o 100 % tak, aby svítidlo splňovalo požadavky zpřísněné normy EN 60079. Krytí svítidla dosahuje stupně IP65 a je určeno pro rozsah okolních teplot od –20 do +40 °C. Vnější vlivy jsou stanoveny podle ČSN 33 2000-5-51. Jejich vazba na zóny a zřizovací předpisy je uvedena v tab. 1.

Při výrobě nových svítidel řady PRIMA LED Ex se používají komponenty renomovaných firem Philips a TCI. V osmi různých variantách jsou svítidla osazena LED moduly s výkonem od 3 200 do 11 000 lm a při použití LED čipů řady 840 plnohodnotně nahrazují zářivková svítidla v provedení 1/36 W a 2/36 W, 1/58 W a 2/58 W.

Co se týká značení a zatřídění Ex svítidel, vychází TREVOS v případě Ex svítidel z označení Ɛx II 3G Ex nA IIC T6 Gc a Ɛx II 3D Ex tc IIIC T85°C Dc IP65.

Nejdůležitější předností těchto svítidel je určení pro prostředí zóny 2 a 22. Jde o prostředí, ve kterém za běžných provozních podmínek existuje riziko vzniku výbušné atmosféry zřídka a krátkodobě. To může vzniknout např. při neočekávaném úniku hořlavé látky. Typickým příkladem takového prostředí jsou:

  • energetický průmysl,
  • farmaceutický průmysl,
  • chemický průmysl,
  • potravinářský průmysl,
  • dřevozpracující průmysl,
  • úpravárenský průmysl.

Další důležitou značkou je označení skupiny IIC pro plynnou atmosféru a nA jako nejiskřící. Svítidlo je proto vhodné do prostředí s krátkodobým výskytem vodíku, acetylenu nebo sirouhlíku. Skupina IIIC a typ ochrany tc zahrnují ochranu před vodivými hořlavými prachy.

Označení EPL Gc a Dc značí prostory, kde se výbušná plynná atmosféra (či výbušný rozvířený prach) vyskytuje zřídka a krátkodobě a zařízení se zvýšeným stupněm ochrany se v běžném provozu nestane zdrojem iniciace.

Svítidlo PRIMA LED Ex splňuje teplotní třídu T6, tedy maximální povrchovou teplotu zařízení pro plynnou atmosféru 85 °C. Maximální povrchová teplota svítidla PRIMA LED Ex pro prach je rovněž 85 °C.

Další informace na www.trevos.cz

Svítidlo PRIMA LED Ex
Svítidlo PRIMA LED Ex
Možnost použití svítidla PRIMA LED Ex
Možnost použití svítidla PRIMA LED Ex

Příklad použití svítidla PRIMA LED Ex v energetickém průmyslu
Příklad použití svítidla PRIMA LED Ex v energetickém průmyslu
Příklad použití svítidla PRIMA LED Ex v potravinářském průmyslu
Příklad použití svítidla PRIMA LED Ex v potravinářském průmyslu
Chemický průmysl – příklad použití svítidla PRIMA LED Ex v laboratoři
Chemický průmysl – příklad použití svítidla PRIMA LED Ex v laboratoři


TREVOS, a. s.
logo TREVOS, a. s.

Společnost TREVOS, a.s. je renomovaná, ryze česká výrobní společnost, založená v roce 1990. Vyrábíme široký sortiment průmyslových i interiérových svítidel pro prostředí s různým zatížením: nízké/vysoké teploty, prach, vlhkost, riziko výbuchu. Výzkum ...