Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ABB pomáhá vytvořit zcela nové profesorské místo na vyhlášené švýcarské univerzitě

Podpora iniciativ Spolkové technické univerzity (ETH) v Curychu v oblasti elektrické energie zdůrazňuje snahu společnosti ABB zvyšovat účinnost využití energie a podporovat obnovitelné zdroje energie, které jsou šetrné k životnímu prostředí.

ABB, přední společnost působící v oblasti energetiky a automatizace, poskytla nadaci ETH Curych příspěvek ve výši 5 milionů švýcarských franků na podporu vývoje vysoce efektivních výkonových polovodičů, které zvyšují účinnost systémů pro výkonové usměrňování a přenos energie na dlouhé vzdálenosti a také účinnost průmyslových řešení.

Tento finanční příspěvek od ABB Švýcarsko, který bude rozdělen na období 10 let, vytvoří čtvrté profesorské místo na této švýcarské univerzitě v rámci iniciativ v oblasti elektrické energie. Je zaměřen nejen na podporu výzkumu a výuky, ale i na podporu činnosti průmyslových partnerů.

Využití polovodičů ve světovém průmyslu roste a tím nabývá na důležitosti i význam výzkumu v této oblasti. Výkonová elektronika se používá pro tvarování pulzů elektrického proudu podle specifických požadavků, což umožňuje regulovat otáčky elektromotorů, plynule zrychlovat a zpomalovat vlaky, zapojovat zdroje obnovitelné energie do elektrické sítě nebo během pouhých 15 minut dobíjet akumulátorové baterie elektromobilů.

„Je nám ctí, že můžeme přispět k tomuto novému profesorskému místu na ETH Curych a jsme přesvědčeni, že tento počin se vyplatí při vývoji elektrických sítí budoucnosti,“ uvedl Ulrich Spiesshofer, generální ředitel společnosti ABB Group. „Potřebujeme učinit hospodářský růst nezávislý na spotřebě energie. Tento příspěvek podtrhuje přístup společnosti ABB a její zaměření na zvýšení energetické účinnosti.“

Společnost ABB investuje ročně 1,5 miliardy USD do výzkumu a vývoje, v rámci svého poslání pomáhat zákazníkům snižovat spotřebu energie navazuje partnerskou spolupráci s univerzitami na celém světě a zvyšuje efektivnost za účelem ochrany přírodních zdrojů. Renomovaná univerzita ETH Curych je se svou 160letou historií a 21 nositeli Nobelovy ceny pro ABB ideálním partnerem pro další naplňování této snahy.

ETH se pravidelně řadí mezi nejlepší světové univerzity v oboru inženýrství a techniky. Díky tomuto daru ABB posiluje činnost univerzity zaměřenou na rozšiřování aktivit v oboru elektrotechniky a podporuje její vedoucí postavení v oblasti výzkumu elektrické energie.

„Tato nově vytvořená pozice rozšíří vzdělávací možnosti pro naše studenty a napomůže při výzkumu a vývoji nových technologií a materiálů v oblasti, která je důležitá pro švýcarskou energetickou politiku,“ uvedl prezident ETH Ralph Eichler. „Důležitou výzkumnou oblastí nového profesora bude využití nových polovodičů ve vysokonapěťové elektrické síti budoucnosti.“

ABB je na tomto poli již aktivní. V současnosti buduje výzkumnou laboratoř výkonových elektronických obvodů poblíž Badenu ve Švýcarsku, jejíž zaměstnanci se zabývají technologiemi pro výkonové polovodiče. Další vývojová činnost společnosti probíhá v závodě ABB na polovodiče v nedalekém Lenzburgu. ABB (www.abb.com) je přední společností v oblasti energetických a automatizačních technologií, které umožňují jejím zákazníkům v energetice a průmyslu zvyšovat výkonnost při současném snižování dopadů na životní prostředí. ABB Group působí přibližně ve 100 zemích a zaměstnává kolem 150 000 lidí.
ETH Curych, založená v roce 1855, je špičková technická a vědecká univerzita, která je známá na celém světě vynikající úrovní výuky, průkopnickými aktivitami v rámci základního výzkumu a schopností přenášet nové poznatky přímo do průmyslové praxe. Studuje zde okolo 18 000 studentů z více než 110 zemí a 3900 z nich se věnuje doktorskému studiu.

Nadace ETH Zurich Foundation funguje jako spojovací most mezi společnostmi, soukromými osobami, nadacemi a univerzitou ETH Curych. Jejím cílem je přispět k dosahování strategických cílů univerzity.

 
 
Reklama