Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Technologie pro Váš dům systémově vyladí společnost PCS

Základem systémové integrace je účelně navržená infrastruktura, která umožňuje centrální správu různých zařízení nainstalovaných v objektu. Centrální správa umožňuje propojení na sobě nezávislých technologií a jejich ovládání prostřednictvím jednoho uživatelského rozhraní. Propracované systémy řízení umožňující regulaci topení na dálku, stahování rolet, otevírání dveří, rozsvěcení světel – prakticky spouštění čehokoli, odkudkoli.

Systémová integrace

Systémová integrace

Nechcete domů hromady nepropojených, nekompatibilních systémů, jejichž ovládání Vám zabere mnohonásobně více času? Také neustále hledáte dálkové ovládání? Pak zaměřte svou pozornost na systémovou integraci.

Systémová integrace od PCS spol. s r.o. zajistí propojení různých slaboproudých systémů, subsystémů a softwarových komponent v jeden fungující celek. Tak Vám umožňuje nejen ovládat všechny audio/video systémy, ale umožňuje sledovat i další veličiny ve Vašem objektu – vnitřní/venkovní teplota, informace o stavu napojených systémů – EZS, CCTV, regulace teplot v místnostech, dálkové spouštění či vypínání topení, osvětlení,…

Základem systémové integrace je účelně navržená infrastruktura, která umožňuje centrální správu různých zařízení nainstalovaných v objektu. Centrální správa umožňuje propojení na sobě nezávislých technologií a jejich ovládání pomocí jednoho uživatelského rozhraní. Dobře připravená síť LAN (Local Area Network), neboli místní síť, umožňuje propojení všech prostor pro možnost budoucích napojení nejrůznějších zařízení, jako jsou externí připojení ADSL, Micro…, apod. pro PC, interní zase WiFi, IP TV, IP kamery atd.

Další částí je instalace STA (společná televizní anténa), pod kterou se skrývá instalace především kabelových rozvodů a zesilovačů pro příjem a distribuci signálu pozemního televizního vysílání. K této skupině patří i možnost přípravy a instalace rozvodu a technologií pro příjem a distribuci satelitního vysílání, distribuce do vybraných prostor objektu. Řádné a včasné promyšlení a realizace kabelových tras ušetří v budoucnosti čas a především peníze.

Propracované systémy řízení umožňující regulaci topení na dálku, stahování rolet, otevírání dveří, rozsvěcení světel, prakticky spouštění čehokoli, odkudkoli. V rámci příprav je nutné všechny výše uvedené systémy navrhovat koncepčně tak, aby byly schopny pracovat vedle sebe, vzájemně na sebe navazovat a doplňovat se. I když v daném okamžiku neuvažujete o přímé instalaci daného koncového zařízení nebo technologie, je více než vhodné si pro budoucnost do zdí, podlah, stropů, fasád schovat přípojná místa.

Při instalaci klademe důraz na, pokud možno, co nejmenší zásah do stavebních částí objektu. Snažíme se o instalaci zařízení propojených bezdrátově. U technologií propojených kabely provádíme přípravu ve fázi rozpracovanosti stavby, aby nedocházelo k narušení zdiva po té, co jsou stavební práce dokončeny. V potaz bereme i vizuální stránku věci, volíme buď designově pěkně provedené prvky nebo v co nejvyšší možné míře prvky ukrýváme. Pro případné rozšíření děláme přípravu, která však nikterak nenarušuje vzhled.

Kamerové systémy

Kamerové systémy

Sledovat zahradníka za záclonou už je dnes poněkud přežitý postup. Mějte ho pod kontrolou na monitoru, dohlížejte na své děti při hře, kontrolujte auto v garáži. To vše z pohodlí domova, z kuchyně, pracovny nebo obývacího pokoje.

Kamerové systémy se staly nezbytnou součástí bezpečnostních a kontrolních systémů všech objektů, vč. našich domovů. Jejich hlavní funkcí je prevence kriminality, identifikace osob a objektů, dohled nad děním uvnitř i vně prostor.

Základem každého kamerového systému je barevná, pevná nebo otočná kamera s přímo nainstalovaným či vyměnitelným objektivem určena do vnitřního i vnějšího (kamera umístěna v krytu) prostředí. Pro vyšší komfort nočního vidění může být kamera doplněna infrapřisvícením.

Základním pravidlem je správné rozmístění kamer tak, aby ve střežených prostorách nebyla žádná tzv. slepá místa. Jednotlivé snímky jsou zaznamenávány na záznamová zařízení (dnes už digitální) s možností dálkového přístupu nejen přes PC, ale i přes mobilní aplikaci. Dění v prostorách objektu může uživatel on-line sledovat např. na domácí televizi.

Velmi často je kamerový systém propojen s elektronickým zabezpečovacím systémem, tudíž vyhlásí-li EZS poplach, automaticky se spustí funkce kamery a záznamu a obráceně – kamera pomocí detekce pohybu může spustit na EZS požadovanou reakci (poslání SMS, …).

Zvuk a Audio/Video technika

Zvuk a Audio/Video technika

Zpříjemněte si atmosféru bytu, domu či kanceláří prostřednictvím ozvučovací a AV techniky. Pořádáte grilovací párty, máte dílnu, kde trávíte svůj volný čas? Neničte venku svá radia a hi-fi! Naopak, vylepšete zvuk v obýváku prostřednictvím dobře vybraného domácího kina a do prostoru grilu umístěte reproduktory přímo určené do exteriéru. Instalujte do dětských pokojíčků případně na dětské hřiště mikrofony a sledujte je prostřednictvím zvuku. To vše prostřednictvím jednoho systému. Spojení zvuku z mikrofonu a obrazu z kamery Vám může poskytnout přehled o aktuální situaci v daném prostoru, přes reproduktor máte možnost vzniklou situaci na dálku řešit.

Srozumitelnost, dostatečná hlasitost a především kvalitní, čistá reprodukce zvuku, to jsou základní vlastnosti kvalitního ozvučení. K tomu nejdůležitějšímu u reproduktorů patří jejich umístění, vzájemné doplňování díky správně voleným frekvenčním pásmům a možnost rozdělení do skupin, tzv. zón.

Standardem se dnes stává umístění plazmových či LED televizorů na zdi, pod strop, instalace projekčních ploch – sledování filmů, fotografií či jiných rodinných nebo společenských prezentací přes dataprojektor ukrytý pod nebo přímo ve stropě, promítání na stahovací plátno nebo na stěnu opatřenou speciálním nátěrem pro zajištění kvalitního obrazu z dataprojektoru. Televize jsou dnes instalovány v podstatě do všech místností. Jejich umístění a především včasná příprava kabelových tras je základní nutnou podmínkou pro kvalitní, komfortní a především technicky čisté řešení.

Elektronické zabezpečovací systémy

Elektronické zabezpečovací systémy

Mějte jistotu, že se v době Vaší nepřítomnosti či spánku Vaším domovem neprochází nezvaná návštěva. Informaci o neoprávněném vniknutí do objektu můžete získat prostřednictvím SMS zpráv na svůj mobilní telefon anebo od smluvního partnera, tj. agentury, která má Váš EZS systém pod kontrolou prostřednictvím tzv. PCO, tj. pultu centralizované ochrany.

Hlavní funkcí je ochrana osob a majetku. Systém EZS musí být plně integrovatelný do dalších bezpečnostních systémů. Velmi často bývá systém elektronické zabezpečovací signalizace připojen na dohledové centrum (PCO), které zajišťuje dálkový monitoring a případný zásah bezpečnostní jednotky. Systém je možné pomocí dálkového přístupu spravovat, dostávat základní stavové informace pomocí sms.

 

Elektrická požární signalizace

Elektrická požární signalizace

Vaříte rádi? Kutíte v dílně? Garážujete své auto? Používáte pro vaření či topení plyn? Pak byste neměli opomenout systém elektrické požární signalizace, který umožňuje prostřednictvím síťové ústředny v kombinaci s různými druhy detektorů a hlásičů dokonalou detekci kouře a požáru. V bytech a rodinných domech je EPS velmi často v podobě několika čidel instalováno přímo v rámci elektronického zabezpečovacího zařízení.

Systémy EPS slouží k zachycení počátku požáru resp. úniku plynu a k vyvolání odpovídající reakce na tuto událost. Reakce (převážně) zvuková probíhá prostřednictvím sirén, reakci optickou zajišťují stroboskopická světla. Volbou správného typu hlásiče s ohledem na prostředí instalace zajistí nejen spolehlivost a funkčnost, ale zabrání vzniku falešných poplachů. V případech, kde není samostatný systém EPS nutný, se požární hlásiče a hlásiče úniku plynu s úspěchem připojují jako samostatné, odděleně programované a nastavené zóny se speciálním režimem.

Domácí videotelefony a interkomy

Domácí videotelefony a interkomy

I Vy máte to nejlepší a velmi drahé dveřní kukátko a stejně nejste schopni dobře ověřit, zda příchozí návštěva je skutečně ta, o kterou stojíte? Dohlédnete z dveřního kukátka k brance na okraji pozemku? Pak je na místě tzv. „domácí vrátný“. Videotelefony a interkomy jsou instalovány dnes již běžně a zjištění totožnosti příchozího je s tímto zařízením hračka. Ovládání je zcela jednoduché a při napojení na TV je možné přenést obraz zvenčí do kteréhokoli místa v domě či bytě.

Videotelefony se využívají pro standardní přístup do domů, kanceláři, bytových domů apod. Jejich hlavní funkcí je zjištění totožnosti příchozího. Často bývají propojeny s kamerovým a otevíracím (přístupovým) systémem.

Bezsluchátkové interkomy komunikují se vstupním tablem nebo proti druhému interkomu. Výhodou oproti telefonu je jednodušší manipulace – nezvedá se sluchátko. Základní verze má jedno tlačítko, kterým se otevírá zámek nebo vrata. Systémy umožňují i připojení do televizního okruhu a sledovat obraz na televizi. Stejně jako kamerové systémy videovrátný může pro zvýšení kvality obrazu používat přísvit. Mnohdy je domácí vrátný integrovaný do sloupu či zdi spolu se schránkou na dopisy.

Ke stažení: PCS leták (PDF)
 
 
Reklama