Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Siemens představil na konferenci Bezpečná škola 2016 komplexní systém zabezpečení pro školy

Divize Building Technologies společnosti Siemens ČR představila na konferenci Bezpečná škola 2016 moderní komplexní systémy pro zabezpečení školních budov.

Tyto technologie mohou kombinovat poplachové zabezpečovací a tísňové systémy, kamerové systémy s možností rozlišováním obličejů, kontrolu vstupu do budov, požární systémy a být integrovány do platformy Siemens Desigo CC. Díky těmto systémům může být dosaženo maximální možné ochrany žáků, pedagogů a návštěvníků škol.

Konference Bezpečná škola 2016, jíž je český Siemens Zlatým partnerem, se konala koncem května v Národní technické knihovně v Praze. Cílem bylo seznámit školy, jejich zřizovatele, jakož i státní a samosprávné orgány s možnostmi financování, normami a technickými možnostmi a podmínkami při komplexním zabezpečení školských zařízení s ohledem na ochranu žáků i personálu před možnými incidenty, vandalismem nebo krádežemi.

Ochrana žáků, pedagogů a návštěvníků škol

Za divizi Building Technologies vystoupil Radek Zachoval, který se věnoval tématu Přístupové systémy s verifikací – provázanost kontroly vstupu a kamerových systémů, mezi něž patří kontrola vstupu, poplachové zabezpečovací a tísňové systémy (PZTS), kamerové systémy (CCTV), požární systémy a automatizace budov s Desigem CC, které je vlajkovou lodí divize Building Technologies.

Siemens byl Zlatým partnerem konference Bezpečná škola
Siemens byl Zlatým partnerem konference Bezpečná škola
Milan Ceeh z divize Building Technologies
Milan Ceeh z divize Building Technologies

V objektech, kde je instalovaný pouze tradiční kamerový systém se záznamem tzv. CCTV, je ve skutečnosti spíše charakter preventivní, který je založený na odrazení osoby, která má v úmyslu páchat přestupek nebo trestnou činnost, než aby přímo zabránil události. Kamery jsou viditelné při vstupu do objektu i v jeho okolí a často odradí osoby, které chtějí páchat přestupek nebo trestnou činnost. Videozáznam pořízený z takovýchto systémů většinou slouží až následně po události, jako jedna z mnoha indicií k určení pachatele a k analýze jeho chování. V případě kombinace a vzájemné provázanosti s ostatními bezpečnostními systémy, jako je například přístupový systém (ACS), umožňuje vstup pouze oprávněných osob a zároveň upozorní na pokus o vstup nebo zamezí vstupu neoprávněné osoby.

Zajímavou částí příspěvku byl systém rozpoznávání obličejů. Většina porovnávacích softwarových systémů nezvládá v reálném čase důkladné pozorování a vyhodnocování. Systém prezentovaný za společnost Siemens se vyznačuje jedním z nejvýkonnějších algoritmů pro rozpoznání shody obličeje nalezeného ve snímané scéně s obličejem, který je veden v databázi pro porovnání (například databáze hledaných osob). Společně s výkonným hardware pak umožňuje včasné varování o pohybu takových osob v prostorách školy.

Siemens Building Management System
Siemens Building Management System
Siemens rozpoznávání obličejů
Siemens rozpoznávání obličejů

Redakce TZB-info natáčela k tématu Bezpečná škola:


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...