Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Křišťálový lustr a osvětlení interiéru

V současnosti není jediný technický obor, který se přímo specializuje na navrhování lustrů a svítidel do interiérů. Pouze na několika technických školách se vyučuje specializace „světelný technik“. Pokud dojde na navrhování osvětlení interiéru, věnuje se této části projektu většinou projektant silových elektrorozvodů. Ten ovšem musí řešit řadu dalších problémů souvisejících s jeho profesí a na navrhování optimálních svítidel, zejména na estetické hledisko mu nezbývá mnoho času. V případě, že dojde na návrh interiéru, pak návrh lustrů a svítidel většinou řeší architekt. Architekt bohužel řeší spíše designovou část svítidel, než jejich vhodné technické vlastnosti.

Výsledkem může být světelné prostředí, kde se nemusíme cítit dobře. Prostředí plné rušivých informací, které zbytečně zatěžují nejen oči, ale především mozek. Lidské oko jako smyslový orgán zprostředkovává více jak 90% informací z okolí, které musí mozek dále zpracovat.
Výsledkem pobytu v takovém prostředí může být zbytečná předčasná únava, aniž by si člověk uvědomil, proč se tak děje.

Netváříme se jako odborníci, kteří rozumí naprosto všemu, ale za léta zkušeností s výrobou a instalací křišťálových lustrů, stolních, stojacích lamp a nástěnných svítidel si troufáme říci, že dovedeme sladit jak technickou část návrhu svítidel, tak i estetickou část, a navrhnout optimální řešení osvětlení interiéru.

Pro výběr stropních svítidel do reprezentativních interiérů můžeme např. nabídnout:

1. Klasické České křišťálové lustry styl Kamenický Šenov

Tato svítidla jsou sestavena z foukaných a ručně broušených skleněných dílů z proslaveného křišťálu. Díly jsou zdobeny křišťálovými ověsy rozmanitých tvarů a velikostí ve vysoké kvalitě zpracování, strojně nebo ručně broušenými. Můžete si vybrat zářivé ověsy s obsahem až 30 % PbO, nebo zvolit ověsy bezolovnaté.

2. Emailová přejímaná svítidla

Technologie výroby těchto svítidel je složitá a jedinečná, typická pro České lustry. Hlavní části těchto svítidel jsou vyrobeny ze tří vrstev skla. Základem je křišťál, na něj je nanesena barevná průhledná sklovina - červená, modrá nebo zelená. Třetí a poslední vrstvu tvoří transparentní opálová sklovina. Tato vrstva je ručně probroušena a vzniklá malá okénka propouštějí barevné světlo v barvě prostřední vrstvy. Každý díl je zdoben ručně malovanými motivy. U svítidel s vysokým smaltem je použita unikátní technologie zdobení plastickými květinovými motivy a bohatou malbou pravým 24 karátovým zlatem. Svítidla s vysokým smaltem prozáří váš interiér zlatým leskem a krásou ručně malovaných dekorů.

3. Tereziánské křišťálové lustry

Tyto lustry byly navrženy k příležitosti korunovace rakouské císařovny Marie Terezie. V roce 1746 byl do jejího paláce poprvé dodán tento lustr ve tvaru lyry a císařovna jím byla doslova okouzlena. Od té doby tento typ lustru nese její jméno. Naše tereziánská svítidla mají plochá ocelová ramena zušlechtěna zlatým nebo stříbrným bronzem. Každé rameno je pak na obou stranách pokryto křišťálovými lištami, přesně sledujícími jeho zakřivení a zajištěnými křišťálovými rozetami. Ocelová kostra je konstruována tak, aby byla schopna nést lustry i těch nejodvážnějších rozměrů s jakýmkoli počtem ověsů. Se svítidly typu Marie Terezie vytvoříte v každém interiéru atmosféru královských paláců.

4. Trubkové mosazné křišťálové lustry

Charakteristickým rysem těchto ručně vypracovaných svítidel jsou ramena z lehkých kovových trubek. Mohou být ověšena křišťálovými ověsy té nejvyšší kvality strojně nebo ručně broušenými s obsahem 30 % PbO. Kombinace skla, kovu a světla dodá vašemu interiéru atmosféru vyvážené elegance.

5. Odlitkové mosazné křišťálové lustry

Bohatá reliéfní výzdoba a rozmanité patinování dodávají odlitkovým svítidlům vzhled navozující poklidnou atmosféru a zdobný vkus minulosti. Při jejich výrobě se užívá staleté techniky odlévání do písku, kdy slévači a po nich cizeléři a pasíři zhotovují všechny díly ručně, každý zvlášť. Také tato svítidla se doplňují křišťálovými ověsy té nejvyšší kvality. Můžete si vybrat vysoce brilantní ověsy s obsahem 30 % PbO. Odlitková svítidla z naší produkce působí v interiéru jako umělecká díla nebo jsou s nimi v harmonickém souladu.

6. Košové křišťálové lustry

Kaskády křišťálových řetězů splývajících z kulatého mosazného rámu odlišují tato svítidla od klasických lustrů s rameny. U některých košů se kaskády řetízků dole sbíhají a jsou zde zakončeny broušeným křišťálovým kamenem. Osvětleny zevnitř skrz přesně vybroušené ověsy vytváří krásný duhový třpyt. K vnějšímu rámu je možné přidat křišťálová nebo mosazná ramena v jedné nebo více řadách. Tato svítidla jsou v interiéru dominantním dekorativním prvkem, který dodá honosnost a krásu každému prostoru.

7. Přisazená svítidla a lustry

Kouzelné proměny interiérů umožní svítidla přisazená přímo ke stropu, jejich kovové základny mohou být neomezených tvarů a velikostí, skleněnou část svítidla tvoří nejčastěji brilantní ověsy té nejvyšší kvality.

V naší nabídce křišťálových lustrů toho samozřejmě naleznete mnohem více. Zabýváme se též zakázkovou výrobou lustrů, stolních a stojacích lamp podle přání zákazníka.

Pokud nám svěříte své představy, věříme, že Vám navrhneme a vyrobíme svítidla, která učiní váš interiér výjimečným.

 
 
Reklama