Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Osvětlovací technika budoucnosti: Bude to opravdu LED technologie?

O LED technologii se často mluví jako o budoucnosti osvětlení. Mnozí odborníci dokonce neváhají tvrdit, že LED systémy budou do několika let dominovat trhu s osvětlovací technikou. Bude tomu skutečně tak? Má opravdu LED technologie takový potenciál? Neobjeví se zanedlouho nějaká nová technologie, která se ukáže jako efektivnější?

Potenciál osvětlovacích systémů

V současné době je v praxi užíváno celé spektrum světelných zdrojů. Drtivá většina z nich však již nenabízí příliš velký potenciál pro další vývoj. To ale neplatí o technologii LED, která v tomto tvoří výjimku. LED technologie naopak v posledních letech zaznamenává obrovský progres.

Vývoji LED systémů se dnes věnuje úplně každý přední výrobce osvětlovací techniky. Z původně malých „blikátek“ na spotřebičích se proto postupně staly výkonné systémy, které dokážou perfektně osvítit dokonce i stadiony velkoklubů - viz např. stadion F.C. Chelsea. Potěšující je také to, že prodejní ceny LED systémů neustále klesají, jelikož výrobcům se daří soustavně zefektivňovat jejich technologii a své výrobní procesy.

LED technologie má tedy větší potenciál než ostatní světelné zdroje, které jsou v současnosti na trhu. A jaká situace je u technologií, které jsou teprve ve fázi výzkumu? Má některá z nich šanci nahradit LED systémy? Je pravděpodobné, že ne! Alespoň o blízké budoucnosti to platí určitě. Žádná se zkoumaných technologií osvětlení není v takové fázi, aby mohla být v brzké době uvedena na trh - a uspět.

Co je vlastně LED?

LED je zkratka anglického výrazu „light-emitting diode“ – do češtiny volně přeloženo: „dioda emitující světlo“. Jedná se o elektronickou polovodičovou součástku s P-N přechodem, která dokáže vyzařovat světlo (infračervené, viditelné i ultrafialové). Spektrum záření diody je dáno chemickým složením konkrétního polovodiče. Tento postup výroby světla je mimořádně efektivní. LED osvětlení navíc můžeme bez problému opakovaně vypínat a zapínat, aniž by došlo k poškození součástek systému. A plné rozsvícení „ledek“ proběhne velmi rychle - na rozdíl od výbojek.

Prognóza

Světelné zdroje typu LED mají velkou šanci se prosadit. Dnešní LED systémy zatím ale nejsou ideální pro všechny případy a účely. Pokud tedy o LED technologii přemýšlíte, raději se nejprve poraďte s odborníky, zda toto řešení je pro vás skutečně nejvhodnější.

A pokud jde o samotnou prognózu, tak se dá předpokládat, že výrobci na LED technologii ještě zapracují, aby se stala univerzálnější, než je doposud. Dá se předpokládat i další pokračování trendu zlevňování cen pro koncové zákazníky.

 
 
Reklama