Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výrobce technických svítidel zahájil provoz nového Skladovacího a technologického centra

Společnost Trevos, která je zaměřena na výrobu průmyslových a kancelářských svítidel, uvádí v pátek 23. září 2016 do provozu nové Skladovací a technologické centrum.

Firma vyrábějící měsíčně sto padesát tisíc svítidel přemístí do nových prostor kanceláře zahraničního i tuzemského obchodu, technologické centrum s laboratořemi, především je však bude používat jako sklad s plochou víc než pět tisíc metrů čtverečních. Současně s otevřením centra nabídne Trevos i nové pracovní pozice.

Nová hala je prozatím největší investicí společnosti od jejího vzniku v roce 1990. „Pro investici ve výši sto miliónů korun jsme se rozhodli vzhledem k dlouhodobému růstu objemu produkce, která s sebou nese potřebu větších prostor pro výrobní zázemí,“ vysvětlil Ing. Michal Opočenský, místopředseda představenstva. Rozšíření skladových prostorů si mimo jiné vyžádala i potřeba operativního řešení poptávky především zahraničních zákazníků, kteří odebírají 70 % vyráběných svítidel.

„Hala nabízí dvě podlaží určená pro sklady, administrativní vestavba má čtyři patra. V ní najdou nové zázemí Obchodní a Technické oddělení. Sklady odbaví čtyři nakládací rampy a nová obslužná komunikace,“ doplnil Ing. Ladislav Bís, člen představenstva.




Výstavbu technologického a skladovacího centra do si vyžádal prudký rozvoj LED technologií, což je oblast, do níž chce společnost v příštích letech nadále investovat. Již dnes tvoří obrat LED svítidel v Trevosu 40 % celkového ročního obratu a předpokládá se, že jejich podíl dál poroste.

„Zatímco se při výrobě tradičních zářivkových svítidel technologie výroby deset let příliš nemění, LED technologie se rozvíjejí neuvěřitelně rychle. Každé tři měsíce k nám přicházejí nové údaje o LED čipech, které se neustále modernizují, a my, kteří je montujeme do našich finálních výrobků, musíme s tímto trendem držet krok,“ připomněl Ladislav Bís.




Stavba Skladovacího a technologického centra o velikosti 78 × 40 metrů (celková zastavěná plocha je 3 250 m2) byla zahájena v červnu 2015. Zemní práce musely být na měsíc přerušeny, protože při nich byly nalezeny historické předměty a staveniště převzali archeologové. Kolaudace se uskutečnila v srpnu letošního roku. Provoz haly bude zahájen po jeho slavnostním otevření.

„Nová hala je investicí do budoucnosti firmy, přičemž rozhodně nebude poslední. Naštěstí majitelé firmy prozřetelně investovali do pozemků v okolí areálu a je proto místo, kam se v budoucnu může závod rozšiřovat,“ dodal Lukáš Vyhlídko, předseda představenstva.





O firmě Trevos

Ryze česká společnost TREVOS, a. s., byla založená v roce 1990 v Semilech. Ve svých počátcích se zaměřila na výrobu komponentů a kompletaci svítidel. V roce 1995 došlo k užší specializaci výroby a orientaci firmy na průmyslová zářivková svítidla, vyráběná z odolných termoplastů. Od roku 2013 byla výroba rozšířena o LED svítidla.

Průmyslová zářivková i LED svítidla splňují důležité požadavky na voděodolnost, prachotěsnost a vysokou rezistenci proti nárazu. Firma také nabízí průmyslová svítidla uzpůsobená do náročnějších podmínek i svítidla do interiérů.

Od roku 1993, kdy společnost zahájila produkci, bylo vyrobeno 14 milionů kusů svítidel, které by osvětlily 225 kilometrů čtverečních. Je to o čtyřicet km2 víc, než je celé území Českého ráje, kde firma sídlí. „Vlajkovou lodí“ firmy je svítidlo PRIMA. Za posledních deset let se tohoto typu vyrobilo víc než pět milionů kusů.

Denně výrobní haly opustí čtyři a půl tisíce svítidel, které se vyrábí v desítkách modelových řad a stovkách typů, jak v klasické zářivkové podobě, tak v LED provedení.

Technická svítidla společnosti Trevos se prodávají do víc než šedesáti zemí celého světa. Její výrobky osvětlují mimo jiné Olympijský stadion v Londýně, letiště v Düsseldorfu nebo hlavní nádraží ve Vídni.

Společnost Trevos sídlí v Mašově u Turnova.

Firma je s dvěma sty padesáti pracovníky významným regionálním zaměstnavatelem. Její roční obrat činí 700 milionů korun.

Podrobnější informace
Aleš Frühbauer
+420 481 363 346, +420 737 225 746


TREVOS, a. s.
logo TREVOS, a. s.

Společnost TREVOS, a.s. je renomovaná, ryze česká výrobní společnost, založená v roce 1990. Vyrábíme široký sortiment průmyslových i interiérových svítidel pro prostředí s různým zatížením: nízké/vysoké teploty, prach, vlhkost, riziko výbuchu. Výzkum ...