Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Řízení osvětlení v Domě kultury a v muzeu Svět techniky v Ostravě


 

Dům kultury Akord je označován za vlajkovou loď ostravského kulturního dění. Kompletní rekonstrukce budovy proběhla v letech 2013–2014. Investorem je město Ostrava. Celkové řešení je dílem Ing. arch. Denisy Barvíkové, ateliér d21 architekti, s. r. o. Osvětlení navrhla firma LUXPLAN, řídicí systém budovy je založen na systému Foxtrot firmy Teco, a. s. Projekt elektro zpracovala, naprogramovala a objekt do provozu uvedla firma EMVT, s. r. o. Ostrava.

V objektu jsou instalovány celkem čtyři centrální moduly CP-1000, které řídí ovládaní osvětlení, ovládání žaluzii a světelné scény. Každá z instalovaných jednotek CP-1000 řídí vybranou část objektu, která se z provozního hlediska chová jako samostatný provozní celek. Celkový přehled o provozu osvětlení je na jednoduchém panelu v recepci 1. NP. Na ovládacím panelu je rovněž optická a akustická signalizace o stavu jističů hlavního a nouzového osvětlení, které jsou důležité pro provoz. Pro servisní účely je připraven dálkový přístup k systému přes internet a jednoduchá vizualizace.

Instalované řídicí jednotky:

  1. Centrální šatna 1. PP, chodby 1. až 5. NP. Osvětlení v 1. PP a v 1. NP je řešeno LED pásy, které jsou instalovány pod průsvitnými foliemi. Řízení LED pásů pře sběrnici DALI. V části chodeb, 2.–5. NP jsou použita původní žárovková svítidla, která byla repasována. Klasické žárovky byly nahrazeny LED zdroji a doplněny LED pásy.
  2. Restaurace, kuchyň a bar v 1. NP. Zářivkové a LED osvětlení ve stropních svítidlech v restauraci, řízení přes sběrnici DALI.
  3. Hudební sál, salónky 2.–3. NP a administrativní prostory. Instalována jsou zářivková a LED svítidla. Dále je do Foxtrotu integrováno ovládání žaluzií a rolet, připravené světelné scény v jednotlivých prostorech dle požadavků uživatelů. V Hudebním sálu jsou zachována původní žárovková svítidla. Tři lustry, každý sestavený se 37 kusů skleněných koulí. Původní osazení bylo 60W žárovkou. Svítidlo bylo repasováno, žárovky 60 W byly nahrazeny LED žárovkami 7 W. Po obvodu sálu byla svítidla doplněna LED pásy. Ovládání každého svítidla je rozděleno na pět skupin. Centrální řízení osvětlení sálu probíhá z místa hudební režie.
  4. Klub Akord 1. PP, bar 1. PP a salonek u Klubu. Instalována jsou stropní zářivková a LED svítidla, ovládaná přes sběrnici DALI. Připraveny jsou vybrané světelné scény. Při řízení provozu klubu je možno kompletní osvětlení upravit, případně vypnout z hudební režie Klubu.

V objektu je celkem instalováno cca 680 ks svítidel, osazeno 1400 ks světlených zdrojů, plošné osvětlení stropů v rozsahu 580 m2. Jejich plocha je pokrytá LED pásy, které jsou zakryty průsvitnou folií. Pro řízení osvětlení je využito 350 DALI adres. Systém Foxtrot ovládá 85 ks žaluzií a rolet. Na vybraných místech jsou instalovány pohybové snímače napojené na binární vstupy systému. Systém dále monitoruje 16 skupin pomocných kontaktů, celkem 64 jističů, které jsou napojeny na binární vstupy a přes poruchovou signalizaci je monitorován jejich stav.

Řízení osvětlení v interaktivním muzeu Svět techniky v Ostravě-Dolních Vítkovicích, Česká republika

Dne 26. 9. 2014 byl v Ostravě v dolní oblasti Vítkovic otevřen Svět techniky – unikátní interaktivní muzeum podle vítězného návrhu architekta Jana Pleskota, napsal server ČeskéFirmy.com. Server Novinky.cz přinesl informaci, že 30. září byl na výstavě ForArch oceněn arch. Jan Pleskot titulem Architekt roku právě za tento Svět techniky. V muzeu plném technických hraček hraje světlo, světelné efekty a hra se světlem v samotných exponátech jednu z klíčových rolí.

Těší nás, že v zázemí tohoto osvětlení figuruje systém Tecomat Foxtrot. Konstatujme, že jeden jediný Foxtrot. Na celý objekt a na bezmála půl tisíce svítidel na 15 větvích sběrnice DALI. Stručně řečeno, instalace obsahuje:


  • 1× hlavní rozvaděč,
  • 6× podružný rozvaděč,
  • 1× CP-1000,
  • 3× C-DM-0012S,
  • 12× C-DM-0064M,
  • 190 naprogramovaných tlačítek – tedy ovládaných okruhů,
  • 479 svítidel ovládaných po DALI sběrnici,
  • celkem řízených je více než 600 svítidel.

Jde o osvětlení:

  • venkovních ploch,
  • výstavních prostorů,
  • kinosálu,
  • divadelního sálu,
  • chodeb,
  • WC,
  • výstavních exponátů.

Teco a.s.
logo Teco a.s.

Vývoj a výroba řídicích systémů nejen pro inteligentní řízení domů a budov. Systémy Tecomat Foxtrot jsou chytrým standardem umožňujícím ovládat veškeré současné technologie přes nejrůznější komunikační zařízení od vypínače po dotykové panely.