Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Retrofity nebo nová svítidla?

Dosahování úspor elektrické energie z provozu osvětlení ve firmách je trendem a zároveň nutností poslední doby. Důvodem je jak razantní vývoj osvětlovacích technologií, ale stejně tak je to důsledek ekonomické krize v posledních letech.

Tři základní přístupy k repasi osvětlení

Minimalistickou variantou jsou tzv. retrofity, tedy přímé náhrady konvenčních světelných zdrojů (např. klasické žárovky, fluorescenční trubice, apod.) při zachování původních svítidel. Retrofitem nemusí být nutně dnes převážně diskutované LED náhrady, v praxi se používají také další alternativy, např. EKOlight-tube trubice (vyzařovací charakteristikou nejblíže klasickým fluorescenčním trubicím), indukční výbojky, energysaver T5 trubice a další. Tato varianta by měla být na jedné straně nejlevnější s velmi slušnými úsporami a krátkou návratností. Na druhou stranu v této variantě mnohdy nejvíce trpí výsledná úroveň osvětlení daného prostoru. Je třeba si uvědomit, že každé svítidlo je navržené pro použití s určitým světelným zdrojem. Při volbě vhodného retrofitu je tedy potřeba porovnávat také křivku svítivosti původního a navrhovaného světelného zdroje. Optický systém svítidla nebude pracovat správně a změní se charakteristika vyzařování světla do prostoru, pokud se budou křivky svítivosti lišit. Při větších odchylkách a tedy při změně světelně-technických parametrů osvětlení se změní rovnoměrnost osvětlení pracovního prostoru a stejně tak jeho osvětlenost.

Jak se projevují nedostatky osvětlení pracovního prostoru na lidském organismu?

Nízká hladina osvětlenosti se projevuje často zrakovou únavou a s ní spojenými problémy jako narušení orientace, chybovost, zhoršení vidění a další problémy, které mohou vyústit až do úrazů. Nerovnoměrná osvětlenost se pak projevuje bolestmi hlavy, příp. očí.




Nejvíce používané, ale zároveň často nejvíce problematické jsou instalace LED retrofitů v pracovním prostředí! Rozhodování o výběru retrofitů se ve firmách nezřídka smrskne na prosté porovnání příkonů a ceny. Výběr by měl ale zohlednit také směrovou charakteristiku vyzařovaného světla do prostoru, světelný tok, index podání barev, teplotu chromatičnosti, příp. životnost světelného zdroje.


Použití retrofitů bude často znamenat i provedení určitého zásahu do svítidla. V zářivkových svítidlech to bude vyjmutí startéru v jednodušší variantě nebo také odpojení elektronického předřadníku a tím ukončení jak záruky původního svítidla, tak platnosti původního prohlášení o shodě! Původní svítidla jsou často v pokročilém stádiu své životnosti, což může mít vliv na spolehlivost, ale také vyzařovací charakteristiku použitých retrofitů. Proto řada firem místo nejvíce riskantního řešení pouhé výměny konvenčních světelných zdrojů za retrofity volí raději výměnu celých svítidel při zachování původního rozmístění, mnohdy i původní kabeláže.

 

Prostá výměna svítidel za úspornější je jistě komfortnější a spolehlivější způsob repase původní osvětlovací soustavy. Použitá svítidla by už měla být přímo určená, odzkoušená a ocertifikována pro použití konkrétních retrofitů (např. pro LED trubice, EKOlight-tube trubice), příp. se jedná o certifikovaná LED svítidla, která se nedají použít s jiným světelným zdrojem. Taková svítidla budou mít i delší životnost než je faktická životnost retrofitů použitých v původních svítidlech. Každý seriózní dodavatel takových svítidel by měl klientovi nabídnout zpracování světelně-technického výpočtu pro dané prostory, který by měl být podmínkou před finálním výběrem vhodných svítidel. Z důvodu požadavku na zachování původního rozmístění svítidel může být náročné splnit všechny požadavky pro osvětlování pracovních prostor uvedené v ČSN.

Ideálním řešením jak z hlediska úspor, spolehlivosti a splnění světelně-technických požadavků pro osvětlení daného prostoru je provedení komplexní rekonstrukce osvětlovací soustavy daného prostoru. Navrhne se úplně nová osvětlovací soustava s novým rozmístěním svítidel, s využitím nejnovějších osvětlovacích technologií a příslušenství. Takto navrženou světelnou soustavou ale nakonec vůbec nemusí být svítidla s LED technologií. Čím dál více se prosazuje automatické ovládání světelných soustav, které i s konvenčními T5 fluorescenčními trubicemi mohou zajistit úspory v řádu desítek procent. Automatické ovládání může spočívat jen v prostém použití soumrakových či přítomnostních senzorů, ale stejně tak v čím dál více dnes používaném systému automatické regulace osvětlení v prostorech s dostatečnou úrovní denní osvětlenosti. Díky nižší pořizovací ceně osvětlovacích soustav s T5 trubicemi a automatickou regulací v průběhu dne, je doba návratnosti investice do tohoto řešení kratší, a to i přes nižší úspory oproti LED variantě.

Pro spolehlivý výběr vhodné varianty osvětlení je třeba zohlednit více faktorů – jak ekonomických (úspora elektrické energie, návratnost investice, úspora na údržbě), tak technických. Ideálním je neomezovat se ve výběru jen na jeden typ technologie, ale nechat si od dodavatele zpracovat více návrhů osvětlení napříč technologiemi a z nich pak vybrat tu nejvhodnější. Neexistuje totiž světelný zdroj či svítidlo, které by bylo ideálním pro každý prostor a způsob použití!

Neméně důležitý jako výběr osvětlovací soustavy je také výběr jejího dodavatele. Společnost EKO light s.r.o. má za sebou úspěšné realizace desítek a stovek malých, středních a velkých projektů osvětlení (jak repasí původního osvětlení, tak nových instalací). Svým klientům poskytujeme komplexní službu spočívající ve zpracování světelně-technických návrhů zohledňujících jejich přání a požadavky, spočítání úspor a návratností, zajištění financování takové investice z dosažených úspor, provedení instalace osvětlení, následné kontrolní přeměření osvětlenosti, ale rovněž záruční a pozáruční servis.

Kontakt:
EKO light s.r.o.
Štefánikova 281/4
150 00 Praha 5
Czech Republic

E-mail: info@eko-light.cz
Telefon: +420 222 365 822
Mobil: +420 736 510 205
www.eko-light.cz

 
 
Reklama