Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

TESTORIE - historie společnosti Testo

Testo SE & Co. KGaA, se sídlem v Lenzkirchu ve Schwarzwaldu, je celosvětovým lídrem v oblasti přenosných a stacionárních měřicích technologií. Celosvětově Testo zaměstnává 2 500 lidí, kteří se společně podílejí na výzkumu, výrobě a uvádění nových technologií. Společně hledají nové inovativní řešení pro měření např. v oblasti klimatizace a větrání, kvalitě potravin, stavební technice a řízení emisí.

Historie německé společnosti testo začíná v roce 1957 založením obchodní firmy TESTOTERM KG jako oddělení elektronických měřicích přístrojů u společnosti Atmos Fritzsching & Co. GmbH. Prvním výrobkem byl elektronický lékařský teploměr. Protože se ale v tomto segmentu trhu, z důvodu vysoké ceny, neujal, začal ho výrobce nabízet v průmyslu.

V roce 1970 zvyšuje TESTOTERM svůj obrat o 40 % a stěhuje se do první vlastní budovy v Lenzkirchu. Zákazníci oceňují invenci testo, když poprvé používají v reklamě aplikační fotografie.

Důležitým milníkem ve výrobě měřicích přístrojů testo je rok 1979 kdy došlo k uvedení prvního analyzátoru spalin pod označením testo 31 a v krátkém čase i ručního analyzátoru spalin testo 32. Ve Francii je pak založena první dceřiná společnost v zahraničí. Následovali společnosti v Rakousku, Spojeném království a USA v letech 1982 až 1983.

Píše se rok 1984 a oddělení ATMOS Elektronische Messgeräte a Testoterm Messtechnik fúzuje do „Testoterm Meßtechnik GmbH & Co. KG“ jako samostatné společnosti, která se věnuje prodeji měřicích a elektronických přístrojů pod ochrannou značkou testoterm. V dalším roce se zakládají nové dceřiné společnosti v Nizozemí a Belgii, další pak v japonské Jokohamě v roce 1987.


Celosvětovou novinkou roku 1989 byl multifunkční měřicí přístroj s tiskárnou testo 452. Naměřené hodnoty bylo možné okamžitě vytisknout na místě měření. Rekordér v tiskárně měl paměť na 2 500 naměřených hodnot. Přístroj se dal připojit k PC.

V letech 1991 až 1995 byly založeny nové společnosti testo v Itálii, Španělsku, Austrálii, Hongkongu a Švýcarsku. Celosvětově pracuje pro testo již 450 lidí. Pro průmysl byl vyvinut výkonný analyzátor spalin testo 360.

Testo zakládá z divize služeb Testo Industrial Service a další dceřiné společnosti v Polsku, Maďarsku, Brazílii, Koreji, Turecku a testo Asia.

Je rok 1999 a vzniká nová společnost Testo, s.r.o. v České republice.

V roce 2001 byla slavnostně otevřena čtvrtá budova představující rozšíření centrály v Lenzkirchu. Dále bylo založeno testo Portugalsko a investovalo se do vývoje a výroby v Číně.

Je rok 2002 a pro testo již pracuje 1 000 lidí po celém světě včetně nových poboček v Argentině a Šanghaji. Na trh chlazení vstupuje nový elektronický přístroj testo 560. Obrat firmy je v roce 2003 100 milionů €.

Referenční analyzátor spalin testo 330 má premiéru na podzim 2004 a hned získává řadu ocenění, jedním z nich je i zlatá medaile z veletrhu Aquatherm v Praze.

50. výročí založení společnosti testo, zaměstnávající již 1 300 lidí po celém světě, přináší 50 inovací a nových přístrojů, v průběhu oslav se otevírá nová budova v centrále v Lenzkirchu.

Analyzátor spalin testo 31 oceněný cenou za dobrý průmyslový design vážil „pouhé 3 kg“ a měl integrovanou tiskárnu
Analyzátor spalin testo 31 oceněný cenou za dobrý průmyslový design vážil „pouhé 3 kg“ a měl integrovanou tiskárnu
Testo 32
Testo 32
Testo 4510
Testo 4510

Novou érou v měření teploty je pro testo vývoj vlastní termokamery a automatizovaného systému testo SAVERIS pro sběr údajů s rádiovým a ethernetovým připojením sond.

Testo je v roce 2009 jednou ze 100 inovačních společností mezi středně velkými firmami v Německu. Následující rok kupuje švýcarskou firmu „Matter Engineering AG“, technologického lídra v měření prachových částic. Celosvětově pracuje pro testo už 2 000 lidí. Na jaře 2010 začíná stavba nové budovy na novém místě v Titisee.

Vývoj loga společnosti testo od roku 1957 až do roku 2016
Vývoj loga společnosti testo od roku 1957 až do roku 2016

Vývoj loga společnosti testo od roku 1957 až do roku 2016

Testo přichází v roce 2012 na trh s novým měřicím přístrojem pro jemné částice. Zakládá novou dceřinou společnost v Rumunsku. Firma zaměstnává více než 2 400 lidí po celém světě s obratem přes 200 milionů €.

Testo 330
Testo 330

60. výročí založení společnosti připadá na tento rok a první novinkou je designová inovace referenčního analyzátoru testo 330 LX

Testo vyrábí a dodává převážně přenosné ruční měřicí přístroje pro měření teploty, vlhkosti, rychlosti proudění, tlaku, otáček, pH, kvality vzduchu, světelnosti, hluku, analyzátory spalin, detektory plynů, přístroje pro potravinářský průmysl (HACCP). Dále nabízí přístroje pro měření ve vzduchotechnice a klimatizačních zařízeních, přístroje pro kontrolu a seřízení plynových a spalovacích zařízení, přístroje pro průmyslové aplikace a servis chladicích zařízení a tepelTesto vyrábí a dodává převážně přenosné ruční měřicí přístroje pro měření teploty, vlhkosti, rychlosti proudění, tlaku, otáček, pH, kvality vzduchu, světelnosti, hluku, analyzátory spalin, detektory plynů, přístroje pro potravinářský průmysl (HACCP). Dále nabízí přístroje pro měření ve vzduchotechnice a klimatizačních zařízeních, přístroje pro kontrolu a seřízení plynových a spalovacích zařízení, přístroje pro průmyslové aplikace a servis chladicích zařízení a tepelných čerpadel. Během několika posledních let působení zaujala firma Testo, s.r.o. stálé místo na českém trhu směřicí technikou. Přístroje se zde prosazují především svojí kvalitou a rozumnou cenou. Testo, s.r.o. nenabízí pouze prodej přístrojů, servis kalibrace, ale především poradenství při řešení konkrétních měřicích úloh.

Nové sídlo testo v Titisee
Nové sídlo testo v Titisee

Nové sídlo testo v Titisee


TESTO, s. r. o.
logo TESTO, s. r. o.

Digitální měřicí přístroje: teploměry, vlhkoměry, měřiče proudění; přístroje pro zaregulování vzduchotechniky; systémy pro validaci čistých prostorů, měření turbulencí, kvality ovzduší, hlukoměry, luxmetry, analyzátory kouřových plynů; detektory, ...