Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Technologie Siemens v divadle J. K. Tyla v Plzni

Součástí příprav projektu „Plzeň – Evropské město kultury 2015“ byla i výstavba zbrusu nového divadla J. K. Tyla v Jízdecké ulici, na níž se podílela také společnost Siemens svými technologiemi v oboru zabezpečení, měření a regulace.

Technologie Siemens ve službách kultury

Hlavním městem evropské kultury je pro letošní rok město Plzeň. Součástí příprav projektu „Plzeň – Evropské město kultury 2015“ byla i výstavba zbrusu nového divadla J. K. Tyla v Jízdecké ulici, na níž se podílela také společnost Siemens svými technologiemi v oboru zabezpečení, měření a regulace. Plzeň je prvním městem České republiky, které po roce 1989 postavilo nové divadlo včetně zázemí. Divadlo v Jízdecké ulici zahrnuje provozní budovu s kancelářemi, šatnami uměleckých souborů a se zázemím technického personálu, a divadelní budovu se dvěma sály, hledištěm, baletní školou a studiovou scénou. Nechybí restaurace ani parkovací dům. Dodané systémy od společnosti Siemens, které protkaly budovy divadla, jsou sice pro diváka téměř neviditelné, jsou však velmi důležité. Jak s ohledem na komfort a bezpečnost, tak s ohledem na hospodárný chod celého divadelního komplexu.

Divadlo Plzeň 1
Divadlo Plzeň 1
Divadlo Plzeň 2
Divadlo Plzeň 2

Veškeré provozní technologie v objektu hlídá a řídí systém Desigo PX. Kompletní systém měření a regulace s centrálním dispečinkem zajišťují bezproblémový chod budov, příjemné klima v objektu, reguluje vytápění, vzduchotechniku či klimatizaci, ale i osvětlení a další technická zařízení budov. Desigo PX pracuje jednak jako víceúrovňový decentralizovaný DDC systém s přímým řízením technologií (např. HVAC), a zároveň má funkci nadřazeného dohlížecího, monitorovacího a komunikačního systému ostatních technologií. Předností systému Desigo PX je jeho rozšiřitelnost volně programovatelných procesních podstanic, široký sortiment ovládacích přístrojů a otevřenost pro připojení cizích systémů. Řídicí systém Desigo PX zprostředkovává ucelený a nepřetržitý přehled nad rozsáhlým komplexem technického vybavení objektu.

Desigo
Desigo
Promo Peripherie Familie-4
Promo Peripherie Familie-4

„Řešení je velmi sofistikované a v části technických zařízení budov obsahuje okolo 1 600 datových bodů,“ říká Jiří Jirkovský, ředitel divize Building Technologies společnosti Siemens a doplňuje: „Budovy jsme kompletně vybavili elektronickými požárními a zabezpečovacími systémy, kamerami a dalšími slaboproudými instalacemi, kdy veškerý provoz probíhá v plně automatickém režimu. Stavba nového divadla tak představuje skutečnou špičku v tomto oboru.“

Do Nového divadla v Plzni dodala společnost Siemens systém elektrické požární signalizace (EPS) řady Sinteso. Systém skládající se z hlavní ústředny a souboru požárních hlásičů umožňuje v případě požáru rychle zareagovat a vyhlásit včas poplach v celém objektu. Systém EPS pomocí svých výstupních obvodů v případě požáru ovládá a monitoruje návazné systémy divadla, např. řídí odblokování nouzových východů, spuštění požární opony, vypnutí scénického osvětlení, aktivaci evakuačního a inspicientského rozhlasu, odvětrání únikových cest, a jelikož spolupracuje se systémem měření a regulace, rozhodující měrou tak napomáhá k rychlé evakuaci osob. Všechny informace ze systému EPS se obsluze automaticky zobrazují v grafické podobě na monitoru nadstavbového systému MM8000, který byl rovněž součástí dodávky od společnosti Siemens. Poplachové zabezpečovací a tísňové systémy (PZTS) dodané společností Siemens pak slouží k zabezpečení prostorů a objektů před neoprávněným vniknutím nebo poškozením a k signalizaci nouzového stavu.

Technologie od společnosti Siemens v plzeňském Novém divadle:

  • Kompletní systém měření a regulace včetně centrálního dispečinku integrujícího systémy měření a regulace, osvětlení, rozvaděče RH, regulace účiníku, klimatizačních jednotek, diesel agregátu
  • Kompletní systém EPS, PZTS, CCTV, strukturované kabeláže interkomu, jednotného času a evakuačního rozhlasu
  • Zapojení a servis rozvaděčů VN/NN včetně kabelových rozvodů VN/NN

Kontakt pro novináře:

Siemens, s.r.o., Communications
Lenka Bernklauová, telefon: +420 603 196 685
E-mail: lenka.bernklauova@siemens.com

Připojte se k nám na Facebooku: www.facebook.com/SiemensCZ

Siemens Česká republika

Siemens patří mezi největší elektrotechnické firmy v České republice. Již 125 let je Siemens nedílnou součástí českého průmyslu a zárukou moderních a inovativních technologií. S počtem 9,2 tisíce zaměstnanců se řadí mezi největší zaměstnavatele v Česku. Své technologie, produkty a služby dodává zákazníkům ze soukromého i státního sektoru v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií. Skupina podniků Siemens v České republice vykázala v obchodním roce 2014 obrat 34,9 miliard Kč. Více informací naleznete na http://www.siemens.cz.

Koncern Siemens AG

Skupina Siemens Česká republika je součástí globálního elektrotechnického koncernu Siemens AG, který je přes 165 let synonymem pro špičkové technologie, inovace, kvalitu, spolehlivost a celosvětového působení. Společnost působí ve více než 200 zemích a své aktivity rozvíjí zejména v oblastech elektrifikace, automatizace a digitalizace. Siemens AG patří k největším poskytovatelům technologií šetrných k životnímu prostředí. Siemens je jedničkou na trhu v instalaci offshore větrných elektráren, patří mezi hlavní dodavatele pro paroplynové zdroje a technologie pro přenos energie, je průkopníkem v oblasti řešení pro veřejnou infrastrukturu, průmyslovou automatizací a softwarová řešení. Společnost je také předním dodavatelem zdravotnických zobrazovacích zařízení a technologií pro laboratorní diagnostiku. Ve finančním roce 2014, který skončil 30. září 2014, dosáhl Siemens obratu 71,9 miliard EUR s čistým ziskem 5,5 miliard EUR a zaměstnával 357 tisíc zaměstnanců po celém světě. Více informací naleznete na http://www.siemens.com.