Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Regulace a systém řízení inteligentní domácnosti

Regulování, nastavování a ovládání všeho možného je dnes neodmyslitelnou součástí každé moderní domácnosti. Všichni známe regulátory a ovladače běžné denní potřeby jako třeba dálkové ovládání k televizoru, hi-fi věži, nebo například klimatizační jednotce. Dnes jsou však na trhu k dispozici i komplexnější regulační systémy a ovládání. Takové regulační systémy se objevují především u řízení topné soustavy, vzduchotechniky, nebo osvětlení.

Regulování topné soustavy je kapitola sama pro sebe. Výběr termostatu, ekvitermní regulace apod. je vždy záležitost řešená již při návrhu samotné soustavy. To za uživatele většinou vyřeší projektant a koncový zákazník výběr konzultuje pouze jednou a dál už jen systém používá. Co je ale pro obyvatele vytápěného objektu mnohem důležitější je komfort a způsob ovládání soustavy. Právě zvyšující se nároky na komfort zákazníka přinutili nejrůznější výrobce, aby neustále zlepšovali a inovovali systém ovládání. Problémem, ale začalo být, že každý výrobce pracoval, nebo pracuje s trochu jiným systémem a komunikace mezi nimi může být obtížná, nebo nemožná. Hezkým příkladem je právě kombinace regulace vytápění a osvětlení což je nejčastější případ požadavků zákazníka na regulaci v objektu. Logicky vzato regulace kotle mi zároveň nebude stmívat osvětlení v obývacím pokoji.

V důsledku toho vznikla v roce 1999 sloučením tří bývalých evropských asociací (BCI - Francie - systém Batibus; EIB Association - Belgie - systém EIB; European Home System Association - Nizozemí - systém EHS) asociace Konnex. Ta definovala otevřený standard KNX pro řízení inteligentních domů a budov. Výsledkem je to, že pokud si zakoupíte jednotlivé prvky instalace od tří různých výrobců označených logem KNX budou spolu vzájemně komunikovat. Nyní asociace sdružuje více jak 80% firem působících na evropském trhu. Seznam firem naleznete na oficiálním webu www.knx.org.

Systém funguje tak, že jednotlivé ovládací prvky (vypínače, termostaty, display, meteostanice atd.) jsou propojeny po sběrnici 24V DC (ta je napájena z rozváděče) s tzv. akčními členy, které ovládají už jednotlivé prvky (topení, světla...). Jednoduše řečeno stisknete vypínač - ten vyšle signál o sepnutí daného světla po sběrnici k akčnímu členu - a akční člen rozsvítí žárovku. Výhodou tohoto systému je ušetřená silová kabeláž a především pohodlí, protože se dá vše ovládat z jednoho místa a vzájemně propojit. Mezi další výhody patří ovládání domácnosti přes mobil nebo internet na dálku. Před odjezdem na dovolenou pak stačí např. navolit osvětlení, aby se po dobu nepřítomnosti samo spínalo a vyvolávalo tak dojem lidské přítomnosti. Před příjezdem z dovolené si pak lze snadno zapnout topení a přijet do příjemně vytopené domácnosti. Správnou regulací vytápění můžete ušetřit nemalé peníze.

Kromě systému KNX existuje samozřejmě i celá řada jiných systémů od nejrůznější firem. Většinou se však jedná o jednoho výrobce a uzavřený systém. V Centru energetického poradenství PRE máme systém KNX plně v provozu a můžete si zde např. vyzkoušet jak se ovládá okno a žaluzie v závislosti na počasí, jak se dají ovládat svítidla a vytvářet tak zajímavé světelné scény nebo jak se dají vypnout zásuvky při odchodu z domácnosti.

S inteligentní domácností souvisí i exponát inteligentního elektroměru, na kterém si můžete prohlédnout jak bude vypadat budoucnost elektroměrů a jejich odečtů. Zároveň je možné si v našem Centru zdarma zapůjčit dva typy sad pro měření spotřeby. Se sadou od společnosti ENControl můžete navíc spotřebiče i spínat a bezdrátově ovládat. Těšíme se na Vaší návštěvu.

Centrum energetického poradenství PRE
Jungmannova 28 (palác TeTa), Praha 1
Tel.: 840 550 055
E-mail: poradce@pre.cz
www.energetickyporadce.cz
www.facebook.com/energetickyporadce


A-Z energetické služby na klíč od PRE
logo A-Z energetické služby na klíč od PRE

Společnost PREenergo, a. s., a je dceřinou společnosti Pražská energetika, a. s., a patří do Skupiny PRE. PREenergo zajišťuje kompletní energetické služby spojené s dodávkou elektřiny a plynu včetně jejich financování. Nabídka je určena pro byty, rodinné ...