Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaké jsou aktuální trendy v automatizaci budov?

Společnost HDL Automation s.r.o. prezentovala na veletrhu Amper své produkty z oblasti automatizace budov a navazovala nové kontakty s potenciálními partnery a klienty. Také se samozřejmě zajímala o názory, postřehy a přání návštěvníků stánku. Z porovnání s rokem 2016 lze zjistit některé zajímavé trendy.

Roste zájem koncových uživatelů

Profil profesního zařazení návštěvníků znázorňuje graf č. 1. Oproti loňskému roku se na expozici HDL Automation zastavilo kromě elektroinstalačních firem a projektantů více koncových uživatelů, tzn. stávajících, nebo budoucích majitelů nemovitostí.

Vyšší požadavky na komfort bydlení

Větší profesní rozmanitost byla zaznamenána také ohledně typů budov, které dotazovaní již automatizovali nebo se k tomu chystají. Oproti roku 2016 klesl v našem vzorku podíl průmyslových objektů. Naopak se projevila rostoucí popularita pasivních domů určených k bydlení. Chytré domácnosti se stávají nedílnou součástí luxusních objektů a nových bytových domů. Majitelé si uvědomují, že kromě komfortu, pohodlí a vyjádření své identity navíc zvyšují hodnotu nemovitosti.

Graf č. 1 – Profesní vztah k automatizaci budov
Graf č. 1 – Profesní vztah k automatizaci budov

Graf č. 1 – Profesní vztah k automatizaci budov
Graf č. 2 – Typy realizovaných staveb
Graf č. 2 – Typy realizovaných staveb

Graf č. 2 – Typy realizovaných staveb

Zvyšující se zájem o chytré budovy HDL plně reflektuje, neboť se specializuje na rezidenční a na komerční objekty typu rodinné a bytové domy, obchodní centra, administrativní budovy, školy, nemocnice, letiště, nádraží, kongresová centra, divadla, restaurace, atd. Pro hotely a penziony jsou vyvinuta speciální řešení, která integrují potřebné funkce a usnadňují instalaci. Oblíbenost nabízeného řešení potvrzují četné reference po celém světě.

Reference HDL - Rodinný dům, Petrohrad, Rusko
Old Public Trust Building - sídlo Ministerstva kultury, Wellinghton, Nový Zéland
InterContinental Hotel O2, Londýn, Velká Británie

Reference HDL - Rodinný dům, Petrohrad, Rusko; Old Public Trust Building - sídlo Ministerstva kultury, Wellinghton, Nový Zéland; InterContinental Hotel O2, Londýn, Velká Británie

V centru pozornosti je energetika budov

Jaké funkce uživatelé preferují? Posun ve vnímání požadavků na rozsah automatizace objektů nastal u vytápění. Uživatelé nyní řeší více komplexně aktivní energetiku budov, zajímají se především o měření energií s cílem snižování spotřeby a dále možnost využití vlastních zdrojů energie.

Graf č. 3 – Preferované funkce automatizace
Graf č. 3 – Preferované funkce automatizace

Graf č. 3 – Preferované funkce automatizace

Požadovaný rozsah funkcí chytré budovy zajišťuje většina dodavatelů. Zákazníky ale zajímal i způsob instalace a rozsah zásahu do nemovitosti. HDL mj. dodává bezdrátová řešení, která se při instalaci obejdou bez větších zásahů do interiéru. Uspokojeny tak mohou být i potřeby majitelů již postavených domů. Kombinace sběrnicového a bezdrátového systému tak pomůže vyřešit dodatečná přání zákazníka. Elektroinstalační firmy ocenily navíc integraci s ostatními systémy a standardy.

Kritéria rozhodování: více se dbá na bezpečnost

V kritériích pro rozhodování je patrný posun uvědomění si důležitosti zajištění bezpečnosti. Ukazuje se, že IoT bez náležitého zabezpečení se může stát útokem hackerů, kteří se mohou dostat nejen do domu, ale i k osobním datům uloženým v počítači. Kladen je rovněž důraz na design ovladačů, ostatní charakteristiky automatizace budov, jako je spolehlivost, jednoduchost a velký rozsah funkcí považují za standard, který nabízí každý výrobce.

Graf č. 4 – Kritéria rozhodování
Graf č. 4 – Kritéria rozhodování

Graf č. 4 – Kritéria rozhodování

HDL oslovuje zájemce s širokou nabídkou ovladačů od dálkových, nástěnných až po možnost ovládání chytrým zařízením pomocí aplikace Myjordomus. Tato aplikace využívá šifrovanou komunikaci, pomocí níž se bezpečnostní riziko značně eliminuje.

Ovladače HDL Automation
Ovladače HDL Automation
Ovladače HDL Automation

Ovladače HDL Automation
Ovladače HDL Automation

Ovladače HDL Automation

HDL Automation s.r.o.
logo HDL Automation s.r.o.

HDL Automation s.r.o. zastupuje značky HDL, IQRC, MyMight, Enertex, smart:)things, Hoteza, Raysgem, Matrix. Dodává škálu produktů od jednotlivých modulů až po kompletní automatizační systémy budov, systémovou elektroinstalací vytváří inteligentní budovy.