Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Místo sládka vaří pivo počítač. První chytrý pivovar v Evropě je z Vysočiny

První chytrý pivovar v Evropě byl oficiálně otevřen v Balonovém hotelu Radešín, který leží v okrese Žďár nad Sázavou. Rčení, že „sládek pivo vaří a hostinský je dělá“ v tomto případě neplatí, protože o vaření piva se stará počítač.

Testovací provoz, který probíhal od dubna 2016, ukázal přednosti chytrého pivovaru. Jeho největší výhodou jsou takřka nulové nároky na personál. Na skutečné řízení celého pivovaru je potřeba pouze jediný člověk.

„Jedná se o plně automatizovaný pivovar, který je kompletně regulován a monitorován bez zásahu člověka. Namísto sládka se o pivo stará naše řídící jednotky UniPi se softwarovou podporou platformy Mervis,“ shrnuje Adam Škorpík ze společnosti UniPi Technology, která stojí za realizací chytrého řešení pro Balónový pivovar Radešín, a dodává: „Počítačové technologie jsou v pivovarech většinou už běžnou praxí. Hlavní rozdíl je v tom, že zatímco v ostatních převládá lidský faktor, který zadává příkazy do počítače, u nás je hlavou právě počítač a ten zadává práci lidem.“

Důležitým benefitem chytrého pivovaru je stálost při jednotlivých postupech vaření. Problémem, se kterým bojují zejména minipivovary, je uvařit každou várku piva se stejnými vlastnostmi a chutí. V chytrém systému se veškerá naměřená data zaznamenávají do databáze. Jejich následná a opakovaná analýza poté pomůže zvýšit efektivitu procesu vaření piva a získání úspor na nákladech.

„Chytrý systém se v tomto případě stará nejen o opakované využití tepelné energie v rámci pivovaru, ale i v rámci celé hotelové budovy. Například teplo vzniklé při vaření piva odvádíme do ústředního topení a do sprch,“ uzavírá Adam Škorpík z UniPi Technology.

Balónový pivovar Radešín v současné době vaří 11 druhů piva, a to od klasického 11° světlého ležáku Samuel, až po 15° Indian Pale Ale. Maximální roční výrobní kapacita pivovaru je 2 000 hektolitrů a řadí se tak mezi minipivovary.

Detailní popis projektu


Z varny teplá voda proudí do chladiče díla, kde se zchladí a její teplo je odvedeno do teplé užitkové vody. Do chladiče díla vedou hned dva chladící přívody. Jeden z vrtu a druhý ze zásobníku chlazené vody. Zásobník chladné vody chladí jak KEG sudy ve výčepu, tak oba okruhy všech kvasných tanků. Ze zásobníku dále odčerpává teplo tepelné čerpadlo do zásobníku teplé vody a to je následné využito k ohřevu vody do sprch v hotelu a pro cirkulaci v ústředním topení.


 

Než ohřívat vodu při každém vaření piva a následně ji vypustit do odpadu, teplo je opakovaně používáno. Už před výstavbou pivovaru byl pivovar s UniPi automatizován a pomohlo se dosáhnout výrazné úspory na provozních nákladech. Díky automatizaci je vaření piva levnější a přitom je proces mnohem jednodušší.

Technický popis

V hotelu je celkem 7 řídicích jednotek UniPi, z nichž 3 jsou využity pro regulaci pivovaru. Každá část pivovaru je vybavena veškerou potřebnou senzorovou technikou, mezi kterou patří například digitální teploměry, tlakoměry, elektroměry nebo ultrazvukové průtokoměry. Mezi spínané prvky patří trojcestné hlavice, čerpadla, chladiče, otevření/uzavření chladících okruhů, ohřev varny i světla v místnostech. Celý projekt obsahuje přes 150 datových bodů, které jsou snímány a data z nich ukládána.

Digitálních vstupy řídicí jednotky UniPi jsou využity pro sčítání impulzů z průtokoměrů, které při každé otočce průtoku odesílají signál. Digitální vstupy jsou také využity pro čtení z vypínačů světel.

Z varny putuje pivo do 14 ležáckých tanků (cyklickokónické kvasné tanky) ve sklepení, kde se pivo chladí a nechává se vykvasit. Každý tank má dva chladící okruhy – v horní a dolní části. To umožňuje regulovat proces kvašení s maximální přesností. Frekvenční měniče regulují rychlost čerpadel (systém Mervis je řídí pomocí Modbus protokolu). Teplo odčerpané během chlazení je dále využíváno jako teplá užitková voda.

  • Varna pivovaru obsahuje dvě varné kádě s rampou a kontrolním monitorem
  • Sklepení obsahuje celkem 14 ležáckých kádí

Software

Samotné chytré provedení tohoto systému je umožněno díky softwarové platformě Mervis. Systém umožňuje vzdálenou i lokální kontrolu více řídících jednotek najednou a kompletní monitoring – tzv. SCADA systém (Supervisory Control And Data Aquisition). Majitel pivovaru má díky webovému rozhraní přístup ke svému pivovaru odkudkoliv, kde má připojení k síti a může kontrolovat, zda jsou stavy v normě.

Data snímaná z jednotlivých senzorů jsou periodicky ukládána do databáze v cloudu. Mervis databáze běží na čtyřech serverech rozmístěných různě po Evropě. Tato data jsou neocenitelnou pomocí, protože lze jejich podrobnou analýzou proces vaření piva optimalizovat a hlavně lze proces snadno opakovat a postarat se tak o to, aby dodávka piva měla stejné vlastnosti. To je jedním ze základních přínosů pro všechny minipivovary. Další výhodou, kterou Mervis Databáze přináší, je přehled o spotřebách a lepší plánování jednotlivých výrobních dávek.

 
 
Reklama