Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tecomat Foxtrot – řídicí uzel pro Smart House

Nejedná se o stavební prvek, stavební materiál, ale o elektronický řídicí systém, určený pro řízenou koordinaci funkcí všech doposud oddělených jednoúčelových technických zařízení v domě. Dnešní domy, aby splnily všechny zákonné povinnosti např. na bezpečnost nebo minimalizaci spotřeby energií, se již bez instalace takového centralizovaného prvku neobejdou.

Doplňující text pro akci Výrobek roku časopisu Stavebnictví a interiér

Trh a zákazníci hledají takové zařízení, které by bylo cenově dostupné, dostatečně univerzální a rozšiřitelné v budoucnu s jednoduchým nastavením a s životností rovnající se životnosti klasického provedení drátového silnoproudu.

Domovní rozvaděč se systémovou instalací Foxtrot působí ve výsledku velmi kultivovaným dojmem Realizace ELPRAMO Praha.
Domovní rozvaděč se systémovou instalací Foxtrot působí ve výsledku velmi kultivovaným dojmem Realizace ELPRAMO Praha.

Systém Foxtrot vychází z dlouholeté – 40leté – zkušenosti firmy Teco v oblasti průmyslové automatizace. Tedy z principů dlouhodobé životnosti systému v reálné instalaci, nekompromisní provozní spolehlivosti i v extrémních podmínkách, dlouhodobé a snadné servisovatelnosti – minimálně 20 let a propracované interní diagnostiky mezních a poruchových stavů, vzdáleného přístupu k diagnostice, vzdáleného upgrade firmware atd.

Dále je to rozšiřitelnost systému a volná programovatelnost, protože právě dlouholeté zkušenosti ukazují, že se projekty a automatizační úlohy v praxi neopakují a zejména v oblasti domů a bydlení je každá instalace vysoce individuální.

Při konstrukci systému Foxtrot, se kterým se počítalo nejen s užitím v oblasti průmyslu, ale i s instalacemi v domech a budovách, tedy do klasických silnoproudých rozvaděčů určených pro instalaci prvků – jističů na tzv. DIN lišty. Dbalo se tedy i na provedení upevnění a krytování všech základních a rozšiřujících modulů, aby vypadaly elegantně i v rozvaděčích, byť jsou většinou zavřené.

 
Novinka – Systém Foxtrot má na sběrnici CIB COmmon InstallationBbus(r) integrovaný battery management system pro každý článek složené lithiové baterie. Baterie již nyní a v budoucnu obzvlášť budou hrát významnou roli při regulaci stabilty sítě a při zvýšení soběstačnosti odběrního místa.
Novinka – Systém Foxtrot má na sběrnici CIB COmmon InstallationBbus(r) integrovaný battery management system pro každý článek složené lithiové baterie. Baterie již nyní a v budoucnu obzvlášť budou hrát významnou roli při regulaci stabilty sítě a při zvýšení soběstačnosti odběrního místa.

Systém byl rozšířen o dvouvodičovou instalační sběrnici CIB Common Installation Bus®. Dvouvodičovou proto, aby se minimalizovala pracnost při propojování, dále lze tuto sběrnici na rozdíl od zavedených průmyslových sběrnic libovolně větvit a nevyžaduje impedanční přizpůsobení na koncích. Nejdelší větev může být dlouhá až 500 m. Sběrnice je univerzální a mohou se na ni připojovat senzory – vypínače, otočné ovladače, termostaty s displeji, snímače kontaktů, čidla teploty, vlhkosti, CO2, kouře, pohybu aj. Připojí se na ně i aktory – výkonová relé, ovladače žaluzií a jiných motoricky ovládaných prvků – vrat, markýz aj., dále stmívače pro nejrůznější světelné zdroje, nově především LED žárovky, LED pásky a LED výkonové čipy, které jsou daleko komplikovanější než stmívání klasických žárovek. Sběrnice umožňuje připojit i zabezpečovací a přístupové prvky – zámky, kódovací klávesnice nebo RFID čtečky a biometrické čtečky. Specialitou systému je jeho nezávislost na určitém designu interiérových prvků – vypínačů, zásuvek. Na sběrnici lze připojit jakýkoliv. V řadě designů ABB, Obzor, EFAPEL, MERTEN dokonce existuje úprava na systémová tlačítka s krátkým zdvihem a signalizací stavu LED.

Do systému patří i bezdrátové prvky pro případ, že je nutno doplňovat senzory nebo aktory i později, když už není možné zasekat sběrnici.

Systém je otevřený i k jiným zavedeným standardům a sběrnicím. Má propojení a lze ho tedy kombinovat s prvky systému KNX, což je v západní Evropě standard pro sběrnicovou instalaci bez centrální jednotky. V přípravě jsou komunikace na další bezdrátové systémy, např. IQRF, Z-Wave, …

Systém Foxtrot podporuje nejen běžnou tzv. měkkou automatizaci – řízení osvětlení, žaluzií, teploty v jednotlivých místnostech případně multimediálních přehrávačů, měření spotřeby energii a ovládání přes mobilní telefon, ale i automatizaci „těžkou“, tj. řízení a optimalizaci spotřeby, nákupu, výroby a ukládání energií. Jde také o řízení odsunutí spotřeby tak, aby se do času rozložily zbytečné špičky, tj. souběhy spotřeby. Systém umožňuje řízenou maximalizaci spotřeby z instalovaných OZE – fotovoltaických i termických solárních panelů. Systém dává SW i HW podporu pro integraci LiFePo baterií s volitelnými kapacitami až do 15 kWh pro zálohování provozu domu i déle než jeden den. Systém podporuje komunikací a funkcemi novinky na trhu – domácí bateriové úložiště Savebox Home firmy Fitcaft Energy nebo Homegrid fitrmy Solární Panely.CZ. Do tohoto komplexního přístupu je již nyní zahrnuto hledání optimálního provozu elektromobilů.

Systém nepřináší jediný a tedy správný koncept řízení moderních domů nabitých technologiemi, ale sám je volně programovatelný a teprve systémový integrátor, který je v přímém kontaktu se stavebníkem, investorem, provozovatelem, mu může zrealizovat libovolnou funkci a může sám vytvořit zbrusu nové a pokročilé funkce. Příkladem může být použití Foxtrotu k řízení domácího minipivovaru nebo řízení samovýčepů přímo na stole zákazníka v restauracích sítě The PUB.

Systém je otevřený i podle programovacích standardů a k 600 stům funkcí dodávaných výrobcem formou softwarových knihoven bylo možno ihned integrovat dalších 600 funkcí z knihoven, které tvoří německé sdružení Open Source Community for Automation Technology (OSCAT).

Systém se stal základním řídicím systémem tepelných čerpadel cca 6 českých výrobců a vestavěnou řídicí jednotkou pro rekuperační ventilace dalších 2 českých výrobců a jednoho distributora zahraničního produktu. Připravuje se řízení bazénů, gastronomické vybavení – automatické pánve, videomixážní pult aj. Pro řízení rekuperace fy Atrea má systém Foxtrot podporu pro komunikaci s těmito jednotkami.

Systém Foxtrot má velkou lokální paměť pro naměřená data a uplatňuje se i v tzv. smart meteringu. Je přímo integrovaný do internetu jak pro dílkový přístup a servis, tak i pro získávání informací z internetových zdrojů – o předpovědi počasí, o cenách energií, o přesném čase. Je přípraven i pro integraci tzv. internetu věcí IoT, i když sám o sobě je velmi významnou věcí v internetu již od svého vzniku 2007. Dosud bylo vyrobeno a instalováno více než 20 000 centrálních modulů Foxtrot ve všech možných provedeních v různých i průmyslových oblastech použití a ve více než 30 zemích po celém světe. V současné době probíhá certifikace pro Austrálii a pro Severní Ameriku.

Připojení do internetu a návaznost na cloudové služby z provenience majoritního akcionáře české firmy Geovap tj. Geografický informační systém Marushka, databáze pro sběr dat z měřičů AVE2 a vizualizační systém pro dispečinky Reliance2 předurčují systém Foxtrot pro bezproblémovou integraci do vyšších struktur jako jsou Smart City a Smart Grid.

Komplexní řízení energetiky odběrního místa. Foxtrot zde hraje roli komunikačního a řídicího serveru domácnosti a komunikuje i navenek s cílem v budoucnu koordinovat výrobu a spotřebu elektřiny s okolními subjekty.
Komplexní řízení energetiky odběrního místa. Foxtrot zde hraje roli komunikačního a řídicího serveru domácnosti a komunikuje i navenek s cílem v budoucnu koordinovat výrobu a spotřebu elektřiny s okolními subjekty.

Teco a.s.
logo Teco a.s.

Vývoj a výroba řídicích systémů nejen pro inteligentní řízení domů a budov. Systémy Tecomat Foxtrot jsou chytrým standardem umožňujícím ovládat veškeré současné technologie přes nejrůznější komunikační zařízení od vypínače po dotykové panely.