Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Chytrý stadion s technologiemi od Schneider Electric

Ikonický Estádio do Maracanã v Brazilském Riu

Mistrovství světa ve fotbale vyvrcholilo 13. července v supermoderní smart-aréně Maracana v Riu. Tři tisíce světelných jednotek monumentálního osvětlovacího systému, 17 výtahů, 12 eskalátorů, 292 toalet, 60 barů a přes 500 elektronických zařízení pro měření energetické spotřeby. Celý tento aparát je na stadionu Maracana (oficiálně Estádio Jornalista Mário Filho) spravován z jediné řídicí a monitorovací místnosti. Ta se vedle monitoringu spotřeby energie v reálném čase stará také o ovládání osvětlení v útrobách stadionu, ventilační systém, klimatizaci, generátory, přepěťovou a požární ochranu, kamerový systém i hydrauliku.

Aby stadion splňoval mezinárodní standardy fotbalové asociace FIFA, připravil Schneider Electric, globální specialista na energetický management, společně se svými partnery projekt celkové automatizace stadionu, založený na inteligentní síti. Ta integruje systémy rozličných výrobců a dokáže pracovat s více než 36 000 proměnných. „Maracana se po této modernizaci zařadila mezi několik takzvaných Chytrých stadionů, vybavených technologiemi, které umožňují zpracovávat velké množství informací v reálném čase a učinit tak proces rozhodování rychlejší a mnohem efektivnější,“ říká João Carro Aderaldo, viceprezident divize Partner Business ve Schneider Electric Brazil.

Masivní energetické úspory

Osvětlení stadionu je kontrolováno systémem pracujícím s DMX a KNX protokoly, které umožňují kromě integrace do inteligentní sítě stadionu také přednastavení různých světelných kombinací ve formě barevných scén. Napojení do komplexní sítě stadionu poskytuje technikům v řídicí a monitorovací místnosti informace o chybách a překročení limitů spotřeby v reálném čase, díky čemuž je provoz stadionu bezpečnější a spotřeba energií efektivnější. Po celém stadionu bylo rozmístěno přes 300 moderních ovládacích panelů komunikujících pomocí otevřených protokolů. Vedle samotné jednoduché integrace všech systémů a procesů je hlavní devízou systému možnost dosažení až 36% energetické úspory. To zahrnuje mimo jiné i úspory vody na toaletách. Například v době fotbalových utkání je vzhledem k větší frekvenci splachování systémem zkrácena doba průtoku vody na nezbytné minimum.

Bezpečnost diváků až na prvním místě

Společnost Schneider Electric do stadionu dodala také bezpečnostní systém, který se skládá z bezpečnostních kamer s HD rozlišením, inteligentního monitorovacího systému a úložiště záznamu. Integrovaný monitorovací systém nabízí bezpečnostní obsluze jednotné rozhraní pro sledování záznamu kamer, úpravu nastavení jednotlivých zón a obsluhu vstupů do stadionu. Systém úložiště záznamu pak v reálném čase automaticky analyzuje data z bezpečnostních kamer a v případě zaznamenání podezřelých aktivit informuje obsluhu o hrozícím nebezpečí. Díky včasné identifikaci incidentů je tak na stadionu zajištěna větší bezpečnost. Schneider Electric stojí také za dodáním veškerého vybavení pro rozvod elektrické energie, včetně vstupní vysokonapěťové rozvodny, transformátorů a vybavení pro napájení areálu nízkým napětím.

Komplexní řešení poskytnuté společností Schneider Electric zajišťuje na stadionu Maracana zvýšenou provozní efektivitu a energetické úspory, ale především větší bezpečnost pro všechny návštěvníky. Díky Schneider Electric obdrží stadion také LEED certifikaci šetrné budovy.

Maracana
Maracana světelné scenérie 1

Maracana světelné scenérie 2
Barevně nastavitelné světelné scény dokreslují atmosféru na tribunách
Maracana světelné scenérie 3

Společnost Schneider Electric má bohaté zkušenosti se zajišťováním takovýchto rozsáhlých projektů, a to i pro sportovní události. Podílela se na přípravě infrastruktury na ZOH v Grenoblu (1968), Albertville (1992) a LOH v Atlantě (1996). Společnost je mimo jiné zodpovědná za renovaci portugalského stadionu Estádio da Luz, kde proběhlo finále fotbalového Eura 2004. Vedle dodávky elektrických systémů na Stade de France (Mistrovství světa ve fotbale 1998) dodával Schneider Electric systémy také na některé stadiony v JAR, která hostila Mistrovství světa v roce 2010. V Brazílii poskytuje společnost produkty a řešení pro rekonstrukci a stavbu i dalších fotbalových stadionů.

O Schneider Electric

Společnost Schneider Electric, světový specialista v energetickém managementu, nabízí integrovaná řešení napříč různými segmenty trhu. Zaujímá přední pozici v energetice a infrastruktuře, automatizovaných systémech pro průmysl a budovy a datových centrech. Silnou pozici má také v domovních elektroinstalacích. Společnost se zaměřuje na to, aby energie byla bezpečná, spolehlivá, efektivní, výkonná a ekologická.

Celosvětově působí Schneider Electric ve více než stovce zemí, kde zaměstnává přes 150 tisíc lidí. V roce 2013 dosáhl obrat celé skupiny 24 miliard eur.

Schneider Electric se v roce 2013 umístil v prestižním žebříčku Nejobdivovanějších firem světa pravidelně sestavovaným časopisem Fortune. V segmentu elektroniky získal pátou pozici. Časopis Fortune připravuje žebříček již patnáct let, přičemž monitoruje 700 společností v 30 zemích světa. Hodnoceno je vždy 57 průmyslových odvětví, z každého z nich je pak vybráno 15 nejlepších a nejobdivovanějších společností.


www.schneider-electric.com


Schneider Electric CZ, s. r. o.
logo Schneider Electric CZ, s. r. o.

Společnost Schneider Electric je světovým expertem v ovládání energie. Svým zákazníkům a partnerům v oblastech průmyslu, energetiky, infrastruktury, IT a stavebnictví poskytuje řešení a služby pro bezpečné, spolehlivé a efektivní využívání elektrické energie.