Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Siemens získal 2 ocenění na veletrhu AMPER 2016

Prestižní cenu ZLATÝ AMPER vyhrál exponát iSUB, inteligentní distribuční trafostanice, čestné uznání poroty získala oblouková ochrana 5SM6. S dvěma oceněními se společnost Siemens stala nejúspěšnějším účastníkem soutěže.

iSUB, inteligentní distribuční trafostanice

Oceněná inteligentní distribuční trafostanice pomáhá aktivně řídit zatížení v distribuční síti a umožňuje automatické a rychlé řešení výpadků. Jejím srdcem je dálkově ovládaný rozvaděč řady 8DJH s minimálními požadavky na zastavěný prostor, který je možno volitelně vybavit motorovým pohonem, indikátory zkratů, systémy pro detekci napětí a dalšími senzory.

Z rozvaděče je napájen regulovatelný distribuční transformátor FITformer® REG. Ten je unikátní tím, že neobsahuje žádné pohyblivé části a při provozních vlastnostech i rozměrech, které odpovídají běžným distribučním transformátorům, umožní dodavatelům energie udržovat napětí uvnitř tolerančních mezí a dodržet normu EN 50160. Jeho výkon dosahuje až 630 kVA, maximální provozní napětí pak 36 kV. Převodový poměr regulovatelného transformátoru FITformer® REG se může měnit pod zatížením – takto přizpůsobivý je transformátor díky třístupňové regulaci na straně nízkého napětí. Primární hodnoty jsou měřeny nekonvenčními senzory napětí i proudu, které mají výrazně menší prostorové nároky oproti klasickým měničům. Vše řídí RTU jednotky řady SICAM, navržené právě pro dálkové ovládání, řízení napětí, zátěže, samorekonfiguraci sítí a podobně.


Oceněná iSUB, inteligentní distribuční trafostanice, foto Siemens

Technologie pro inteligentní distribuční trafostanice, které nabízí společnost Siemens, jsou vhodné jak pro dodávky "na klíč", tak i pro možnost kombinace s jinými komponenty (popř. i jinými výrobci).

5SM6 – méně požárů kvůli poruchám v elektroinstalaci

Čestným uznáním oceněný ochranný přístroj Siemens 5SM6 pro detekci elektrického oblouku dokáže vyhodnotit vznik sériového nebo paralelního oblouku v koncových obvodech do hodnoty jmenovitého proudu 16 A. Elektrický oblouk, tedy zkrat, je jednou z nejnebezpečnějších poruch v elektrických sítích. Může způsobit přímé ohrožení obsluhy, poškození zařízení a výpadky dodávky elektrické energie.

Ochrana 5SM6 umí poruchu v elektroinstalaci zjistit a odpojit ještě před tím, než na ni zareagují klasické jisticí a ochranné přístroje, včetně citlivých proudových chráničů. Každý provozní nebo poruchový stav doprovázený jiskřením či vývinem oblouku je totiž charakterizován specifickým rozsahem vysokofrekvenčních kmitů, průběhů napětí a proudů. 5SM6 zvládne rozlišit průběhy provozních proudů včetně harmonických složek nebo například rušení od průběhů poruchových proudů při vývinu paralelního nebo sériového oblouku.

Přístroj, který je doporučován změnou bezpečnostní normy zaměřené na ochranu před účinky tepla (Z1 ČSN 33 2000-4-42), tedy nabízí další možnost, jak účinně snížit úroveň rizika požáru.

Do soutěže o nejpřínosnější exponát veletrhu AMPER 2016 bylo přihlášeno 27 exponátů z 20 společností. O vítězích rozhodla jedenáctičlenná odborná komise, složená z děkanů, proděkanů, vedoucích kateder a odborníků z FEKT VUT v Brně, FEL ZČU v Plzni, ČVUT v Praze, FEI VŠB-TU Ostrava, FEI STU v Bratislavě, FEI TU v Košicích a šéfredaktora časopisu AUTOMA.

Společnost Siemens najdete na veletrhu AMPER v pavilonu P na stánku č. 4.01.

Vedle divize Energy Management, která inteligentní distribuční trafostanici vystavuje, se této významné akce účastní i divize Digital Factory & Process Industries and Drives a Building Technologies.




Zleva - Zdeněk Gec, technický poradce 5SM6, Ján Predný, ředitel úseku vysokého a nízkého napětí divize Energy Management, Zdeněk Hanáček, obchodní zástupce ochran pro energetiku, ZLATÝ AMPER 2016, foto Siemens

Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...