Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

21 způsobů, jak skladovat energii – 2. část

Odvětví akumulace energie zažívá bouřlivý vývoj a nové technologie neustále přibývají. Portál PV-tech sestavil seznam 21 řešení pro ukládání energie, které shledal perspektivními nebo zajímavými. Které to jsou?

Tento text je pokračováním přehledu o perspektivních řešeních akumulace energie ve světě vybraných portálem pv-tech.org. První díl naleznete zde.

11. Ideal Power - Sundial

Společnost si udělala dobrou pověst jako poskytovatel výkonových měničů, včetně dodávky vybavení firmě Sharp pro její řešení nabídek komerčního skladování v USA a zaměřením na čínský průmyslový a komerční sektor, kde dodala 125kW měniče pro větší energetické projekty. V roce 2016 společnost Ideal Power také uvedla na trh výrobek SunDial, měnič „všechno-v-jednom“ šitý na míru tak, aby byl nedílnou součástí řešení akumulace solární energie se zaměřením na podniky.

Výrobek SunDial je plně izolovaný fotovoltaický stringový měnič s integrovaným fotovoltaickým slučovačem a vestavěným MPP trackerem. Výrobek je určen pro komerční sektor a přichází jako 30 kW model, s využitím patentovaného produktu Power Packet Switching Architecture (PPSA).

SunDial je solární fotovoltaický stringový měnič s možností přidání obousměrné součástky umožňující připojení elektrického akumulátoru při instalaci nebo později v rámci existujícího fotovoltaického systému,“ říká Simon z GTM.

12. RES - RESolve

Multi-oborová strojírenská firma RES působící v oblasti obnovitelných zdrojů se stala jednou z prvních iniciátorů výstavby rozsáhlých projektů ukládání energie, s dosavadními instalovanými 88 MW a dalšími 200 MW ve výstavbě.

Srdcem projektů, které realizuje, je vlastní patentovaný kontrolní systém „RESolve“, který propojuje akumulátor se obnovitelným zdrojem energie a obojí přenosovou soustavou. RESolve byl navržen tak, aby mohl celý systém nabídnout rozmanité síťové ochranné a podpůrné služeby a poskytoval tak vícero možností výdělku.

RES získali značné zkušenosti díky projektům zhruba v 10 různých oblastech s mnoha instalacemi a s různými zdroji příjmu“ říká Goldie-Scot. „Tato zkušenost se bezpochyby prokáže jako velmi cenná u budoucích projektů“.

„Platforma RESolve byla zatím většinou používána v zařízeních pro regulaci frekvence, ale v několika projektech byla využita i v jiných zařízeních,“ dodává Simon.

13. Younicos – Y.Cube

Jedním z průkopníků v softwarovém řízení baterií (battery managementu) s univerzálním využitím je německo-americká společnost, která vyrostla z výzkumné laboratoře německého solárního a větrného průmyslu.

Jako první společnost oprávněná k poskytování primární regulace frekvence pomocí baterií v Evropě uskutečnila Younicos mnohé projekty zaměřené na služby energetických společností v Německu. Společnost také uvedla na trh svou vlastní řadu hardwaru: the Y.Cube je systém „zapoj a používej“ („plug-and-play“), který kombinuje lithium-iontové baterie s Younicosovským systémem přeměny elektrické energie.

Systém Y.Cube, akumulátor s integrovaným měničem, může pracovat s nesčetnými technologiemi a má standardizované rozměry,“ říká Simon ze GTM.

Ač Logan Goldie-Scot souhlasí s tím, že Younicos je další špičková společnost, s růstem odvětví je těžší udržet si vůdčí pozici: „Younicos je jednou z vedoucích poskytovatelů softwaru pro akumulaci energie a systémových integrátorů. Avšak nedávno se potýkala s obtížemi při usilování o několik větších zakázek, když se jí nepodařilo získat poskytovatele a vyvojáře integrovaných řešení jako například společnosti AES, RES a Invenergy, které mají své vlastní softwarové platformy.

14. Saft - Intensium® lithium-iontová baterie

Francouzská společnost Saft nedávno přitáhla pozornost médií, když souhlasila s prodejem akcií za miliardu dolarů petrolejářskému a plynárenskému giganu Total.

Před uskutečněním akvizice se společnost podílela na různorodých testovacích projektech po celém světě, přičemž dodávala lithium-iontové baterie několika projektům soustředícím se na integraci obnovitelné energie v odlehlých oblastech, jako například na ostrovech, kde jsou vysoké ceny elektřiny. Projekty zahrnovaly instalaci 1,2 MW ve vzdálené komunitě na Aljašce, systém pro integraci obnovitelné energie u solární fotovoltaické elektrárny Anahola na Havaji a nedávno podepsala smlouvu na 10MW akumulátor v Puerto Ricu.

Goldie-Scot z BNEF říká k proběhlému obchodu: „Je to zatím největší dohoda o fúzích a akvizicích (M&A) vyjednaná s dodavatelem technologií pro akumulaci energie. V oblasti skladování energie ji překonalo pouze několik málo smluv s dodavateli bateriových součástek. Navzdory tomu je nepravděpodobné, že by akvizice nějak podstatně narušila strukturu odvětví. Firma Total získala záchytné místo na trhu, ale nepůjde do konfliktu s velkými výrobci jako LG Chem, Samsung SDI, Tesla a Panasonic, co se objemu výroby týče.

16. AES - Advancion

Systém Advancion společnosti AES je navržen tak, aby fungoval jako alternativa k tzv. „špičkovým elektrárnám“ („peaker power plants“) a poskytl podporu distribuční síti k době vysoké poptávky. Čtvrtá generace systému Advancion byla předvedena na konci roku 2015, s nabídkou větší energetické hustoty článků a systému „Advancion Node“, nový modulární stavební prvek pro své skladovací systémy.

AES se v zahraničí rozrůstá prostřednictvím probíhajících projektů ve Velké Británii, Nizozemí a Chile. Před časem společnost sdělila, že se během roku 2016 chystá přidat na seznam Filipíny, Indii a Dominikánskou republiku. AES provozuje jedno z největších akumulátorových úložišť na světě, se zhruba 384 MW provozních aktiv.

AES směřuje k větší standardizaci se svou platformou Advancion, což pravděpodobně povede ke sníženým nákladům a rychlejším dodávkám,“ říká Simon. „Partnerství společnosti AES s vedoucími výrobci baterií jí také přinese výhodu ve smyslu zahrnutí veškerých poplatků do ceny („all-in“).

17. AMS - Hybridní elektro budovy („Hybrid Electric Buildings“)

Vypadá to, že nedávní investoři jako Arnold Schwarzenegger věří, že výkonná ředitelka společnosti Advanced Microgrid Solutions (AMS) Susan Kennediová rozumí tomu, co je hnací silou amerického trhu. Vedla totiž úřad kalifornského energetického regulátora (California Public Utilities Commission, CPUC) v době stále rostoucí decentralizace výroby elektřiny.

Společnost má ve svém portfoliu například 3,5 MW projekt pro čistírnu odpadních vod a zároveň komerční akumulátory, které zároveň slouží pro vyrovnávání sítí v decentralizované energetice. AMC pravděpodobně získá další zkušenost díky uzavření smlouvy na projekt 50 MW akumulátorů v rámci dlouhodobé kapacitní smlouvy s energetickou společností Southern California Edison (SCE).

Kennediová sdělila, že společnost AMS si je natolik jistá ohledně vhodnosti technologie společnosti Tesla, že oznámila možné zakoupení až 500 MWh akumulátorů Tesla Powerpack.

Advanced Microgrid Solutions uplatňuje hybridní přístup tak, že rozmísťuje řadu projektů v četných zákaznických lokalitách, které lze využít k poskytnutí služeb přenosové soustavy pro místní energetické společnosti, ale zároveň také k poskytnutí služeb majitelům budov, jako například ve formě poplatků za řízení poptávky,“ říká Brett Simon z GTM.

18. Greensmith - GEMS IV

Společnost Greensmith byla velkým vítězem na americkém trhu, začátkem roku 2014 postavila třetinu z 61,9 MW soukromé kapacity rozmístěné v přenosové soustavě využívající svou kontrolní platformu GEMS. Greensmith se svou – již čtvrtou – verzí softwarového systému očividně drží tempo s vývojem trhu.

Mezi velké úspěchy na trhu síťových řešení patří investice E.Onu na konci roku 2015.

Vedle poskytování poskytuje systémů na klíč společnost obstarává také software jako službu („software-as-a-service“). Tento důraz na software se rozšiřuje k modelování interaktivních akumulátorů a prognostických nástrojů obsažených v platformě GEMS IV. Greensmith tvrdí, že dosáhla 70 megawattového „milníku“ v instalaci těchto výrobků na začátku dubna 2016.

Software pro energetický management nabízí příležitosti k maximálnímu využití energetických úložišť. Firma Greensmith je zapojená v několika projektech energetických společností ve Spojených státech, které využívají její software v řadě aplikací napříč různými technologiemi,“ říká Simon z GTM.

19. Geli - Internet of Energy

Growing Energy Labs Inc (GELI) je jedna z mála společností, která se uchytila na americkém trhu s čistě softwarovým řešením pro energetiku.

Je sporné, zda je Geli první, která přišla s termínem „internet energetiky“ („Internet of Energy“), ale používá ho k vystižení svého softwarových a síťových řešení pro skladování energie. Společnost zaujala natolik, že v dubnu 2016 získala 7 millionů dolarů investic od Shell Technology Ventures (STV).

Společnosti Geli byl také udělen grant od agentury Advanced Research Projects Agency – Energy (ARPA-E) spadající pod americké Ministerstvo Energetiky (DoE), aby mohla mít pod kontrolou více než 100 decentralizovaných energetických jednotek a mohla prokázat funkčnost automatizovaného trhu s transaktivní energií. Má rovněž partnerství s výrobcem solárních střídačů Tabuchi Electric a podporu světových specialistů dodavatelů elektroniky Gexpro, LG Chem a Ideal Power.

Partnerství společností Geli a Gexpro je pro obě výhodné z hlediska velkých příležitostí v oblasti akumulace energie pro vlastní spotřebu, neboť Gexpro v této oblasti zvyšuje své aktivity,“ říká Simon.

20. Enphase – AC battery – baterie se střídavým proudem

Hodně se mluvilo o možné rivalitě mezi společnostmi Enphase a Tesla, protože obě se ze všech sil snažily eskalovat očekávání ohledně svého vstupu na trh s domácími bateriemi. Po vyčkávání v roce 2015 lze nyní modulární 1,2 kWh baterii pro domácí systémy od společnosti Enphase objednat k instalaci v Austrálii a na Novém Zélandu.

Tuto baterii ve formě oboustranného zařízení konfigurovaného na střídavý proud (AC coupling) je možno zabudovat zhruba za 1 150 australských dolarů za kWh (838 amerických dolarů/kWh) do stávajícího solárního systému a instalovat ji za asi hodinu a půl, tvrdí společnost Enphase.

Spolu s lithium-železo-fosfátovými akumulátorem dodaným japonskou společností Eliiy Power přichází produkt s 10-ti letou záruční dobou a jeho očekáváné uvedení na americkém trhu mělo přijít koncem roku 2016 před tím, než bude představen veřejnosti na vybraných evropských trzích v roce 2017.

Enphase informovala o testovacím projektu ve spolupráci s jihoaustralskou energetickou společností SA Power Networks v Austrálii na konci roku 2015, aby získala přehled o využití energetických úložišť při řízené zátěži, a aby vyzkoušela nové podnikatelské modely určené pro energetické společnosti,“ řekl Simon z GTM, s tím, že společnost „by mohla dostat příležitost nabízení akumulace energie existujícím zákazníkům se fotovoltaikou, kteří užívají produkty společnosti Enphase“.

21. Nissan & Eaton - V2G a použité baterie z elektromobilů

Z několika partnerství řešících využití použitých baterií z elektromobilů stojí za zmínku partnerství automobilky Nissan a globálního strojírenského obra Eaton. Společně se budou zabývat nejen recyklací použitých baterií a systémy pro spolupráci elektromobilu s přenosovou soustavou („vehicle-to-grid“, V2G).

Kromě technologické spolupráce, díky které se podařilo vyvinout řídící centrum pro rozptýlená energetická úložiště, uvádí partnerská dvojice na trh „xStorage“, domácí akumulační systém pro Velkou Británii. I když existují potenciální nedostatky vzhledem k používání baterií ve druhé fázi jejich životního cyklu, například nepředvídatelnost zbývající životnosti, jednotky mohou být prodány za 4 500 dolarů za 4,2kWh baterii, která dříve sloužila v elektromobilu Nissan Leaf.

Série dosavadních důležitých oznámení o spolupráci dvou firem je dovršena testováním V2G technologie v Británii. Majitelé stovky elektromobilů Leaf a nákladních elektromobilů budou moci prodávat přebytkovou elektřinu ze svých vozidel do sítě.

Čestná uznání

Vedle výše zmíněného seznamu jsou zde stovky společností dělajících zajímavé věci, ať už z technického nebo podnikatelského hlediska. Patří mezi ně společnost Stem, která byla úspěšná při získávání oficiálních oprávnění od kalifornských energetických společností a funguje na podobné bázi jako AMS tím, že poskytuje výhody v oblasti vlastní spotřeby i v případě přímého zapojení do sítě („front-of-meter“).

Společnost SimpliPhi Energy poskytující ostrovní systémy pro filmové účely a dodávající energetická řešení do filmových lokací, nyní prohlašuje, že má zákazku spojenou s řešením nekontrolovaného zahřívání lithiových baterií.

Výrobce ultra kondenzátorů Skeleton Tech byl v nedávné době velkým magnetem pro inkasování financí ze soukromého sektoru („venture capital“).

Malá německá společnost ASD Sonnenspeicher tvrdí, že vyvinula systém pro umístění stacionárních akumulátorů v paralelním zapojení, které dovolují jednodušší rozšiřitelnost, zatímco začínající americkou společnost 24M označují někteří analytici za podnik, který vyvinul vlastní efektivní bateriovou chemii na bázi lithia s vyšší energetickou hustotou ve fázi před uvedením výrobku na trh.

Pro srovnání: uprostřed toho všeho nadšení kolem další generace baterií a poptávky po nich na americkém trhu, je nejvyužívanějším poskytovatelem akumulátorů v Severní Americe společnost Trojan, která vyrábí baterie na bázi olova a elektrolytu kyseliny sírové.

Zdroj:

Colthorpe, A. 20 energy storage disruptors. Pv-tech.org [online]. [cit. 2017-01-11].
Dostupné z: http://www.pv-tech.org/features/20-energy-storage-disruptors

 
 
Reklama