Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Proč nové baterie HE3DA způsobí boom v oblasti energeticky soběstačných budov v Česku?

Stále více světových stavebních firem a developerů nabízí kombinaci fotovoltaiky s bateriemi. Důvodem je neustálý pokles cen fotovoltaických technologií a systémů pro skladování energie ve světě.

Energetická soběstačnost se stává realitou

Tento trend se rozvíjí zejména v Německu a USA. V oblastech s velkou intenzitou slunečního záření (Kalifornie) nebo s vysokou cenou elektřiny pro domácnosti (Německo) se lidem již dnes vyplatí investovat do vlastní výroby solární energie a jejího uskladnění pro spotřebu v době, kdy slunce nesvítí.

V Kalifornii je každý třetí nový dům vybaven solárními panely na střeše a také bateriemi pro skladování vyrobené elektřiny. Podobná situace nyní panuje i v Německu, kdy téměř 30 % nových domácích fotovoltaických instalací vzniká v podobě tzv. hybridních fotovoltaických elektráren (HFVE), které kombinuje baterie a solární panely na střechách.

Již v současnosti nabízí největší německý výrobce prefabrikovaných domů WeberHaus jako standardní produkt inovativní systém na uskladnění vyrobené solární energie od společnosti ASD Automatic Storage Device (ASD). “Na základě provedených testů baterií od ASD nabízíme zákazníkům až 90% možnost maximalizace spotřeby vyrobené energie z fotovoltaické elektrárny na střeše. Díky tomu naši zákazníci získají velice účinné řešení, které garantuje rychlou návratnost investice,” hovoří Holger Heid, produktový manažer společnosti WeberHaus.

Pravý boom je na spadnutí

Podle údajů německé fotovoltaické asociace BSW Solar došlo v posledních měsících k výraznému poklesu cen baterii, a to až 40-50 %. Skutečnou revoluci v akumulaci však může způsobit nová baterie od české společnosti HE3DA. Tento týden HE3DA oznámila, že její nová technologie přechází z výzkumné fáze do výroby s ambicí stát se jedním z největších světových výrobců lithiových baterií pro skladování energie na světě.

Společnost HE3DA již úspěšně dokončila technologii výroby 1kWh Li-baterií pro skladování energie a použití v automobilovém průmyslu jako startovací baterie ve 4V, 12V a 48V provedení. Tato konstrukce je zejména vhodná pro elektromobilitu a bude dovedena do stádia výrobku v příštím roce. V roce 2016 HE3DA plánuje vybudovat plně automatizovanou výrobu a začít dodávat zákazníkům bateriové moduly pro fotovoltaiku, energetiku a automobilový průmysl.

Zakladatel společnosti HE3DA Jan Procházka je přesvědčen o tom, že v horizontu několika let dojde k poklesu cen baterii až pod hladinu 100 USD/kWh. „Výrobní cena Li baterií 100USD/kWh bude brzy realitou. Věřím, že začneme vyrábět dříve než Tesla v Nevadě. Díky jednoduššímu procesu HE3DA i nízkým investičním nákladům je to realistické (Tesla 5 miliard dolarů versus desítkám milionů u 3D). Naše technologie jsou dveře masového využití baterií v nejrůznějších oblastech,“ dodal Procházka v rozhovoru pro Solární Novinky.cz .

Co způsobí nová podpora v Česku?

Ceny fotovoltaických komponentů a baterií budou dále klesat, a proto stále vice developerů a stavebních společností bude nabízet hybridní elektrárny jako standardní prvek energeticky soběstačných domů a budov. Již dnes dokonce bez dotací se vyplatí investovat do malých solárních elektráren na střechách domů.

Nový trend HFVE si pomalu razí cestu i v Česku, kde vznikají desítky malých HFVE, a to i bez podpory státu. Celková situace se však výrazně zlepší od roku 2016, kdy začne platit nová podpora pro firmy a také domácnosti, které získají smysluplnou jednorázovou investiční pomoc.

Během několika dní budou oznámeny podmínky dotací malých fotovoltaických elektráren (a snad se dočkáme i podpory pro baterie) pro domácnosti v rámci programu Nová zelená úsporám. Obdobný program podpory pro firmy (nejen pro solární panely, ale i baterie) bude obsahovat nová výzva z programu OPPIK.

Boom hybridní fotovoltaiky pomůže nejen občanům a firmám, ale i české ekonomice. V důsledku vyhlášení státní podpory dojde ke vzniku stovek nových pracovních míst nejen ve fotovoltaice, ale také ve stavebnictví, kde se již brzy stane standardem dům vybavený solárními panely a bateriemi.

Kde získat další informace?

Aktuální informace o nových dotacích a trendech v oblasti HFVE získáte během konference Smart Energy Forum, která se uskuteční dne 8. října v Praze. Na konferenci vystoupí náměstek Ing. Jan Kříž, náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástroj z Ministerstva životního prostředí ČR. Ve svém vystoupení poskytne aktuální informace o budoucích dotacích pro malé fotovoltaické elektrárny v rámci programu Nová zelené úsporám.

Vůbec se na konferenci budou v Česku prezentovat nové baterie od společnosti Tesla a také revoluční baterie od české společnosti HE3DA. Na doprovodné výstavě budou prezentování řešení v oblasti optimalizace spotřeby elektřiny a také v oblasti Smart Home.

Hlavní tematické okruhy konference Smart Energy Forum:

  • systémy skladování energie z OZE
  • řešení pro energetickou soběstačnost
  • nová legislativa a řešení pro připojování mikrozdroje do sítě
  • dotace a financování výstavby nových OZE.

Na konferenci se můžete přihlásit ZDE.

 
 
Reklama