Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Desigo CC - moderní platforma pro řízení inteligentních budov

Společnost Siemens, s.r.o., představila novinku - nadstavbový systém Desigo CC, který integruje všechny technologie do jedné řídicí stanice a umožňuje tak flexibilní a energeticky efektivní automatizaci budovy spolu s řízením poplachových systémů.


V kongresovém centru společnosti Siemens, s.r.o. byla v rámci včerejšího odborného odpoledne představena sjednocující platforma Desigo CC. Jedná se o nadstavbový systém, který v rámci jednoho uživatelského prostředí spojuje systémy vytápění, chlazení, ventilace, požární signalizace, poplachové systémy, řízení napájení, osvětlení, zastínění a další.

Platforma pro zvýšení výkonu budovy

Jak zdůraznil v rámci svého vystoupení ředitel divize Building Technologies Jiří Jirkovský: „Siemens vyvinul Desigo CC od základů, čímž získal moderní, komplexní a intuitivní platformu pro zvýšení výkonu budovy. Jedním z hlavních cílů při vývoji bylo zobrazení stavu systémů v reálném čase, využití vazby mezi systémy a snížení nákladů jak v průběhu instalace, tak při výcviku operátorů, kteří musí být vyškoleni pouze na jeden systém.“

Desigo CC myslí díky připojení dalších systémů po dokončení úvodní instalace i na další rozvoj budovy a podporuje velké množství protokolů včetně BACnet, OPC, ONVIF a další množství IT standardů ‒ v neposlední řadě i rozšířený BACnet B-AWS profil, který provozovateli umožňuje během normálního provozu dynamicky nastavit časové programy, reporty, trendy a výstrahy. Vývojáři věnovali zvláštní pozornost snadnému a intuitivnímu ovládání uživatelského prostředí.

Vedle hierarchicky organizovaného přehledu systémů má operátor k dispozici tři oblasti pro zobrazení relevantních událostí v kontextu s ostatními a má možnost přímo přistupovat ke konkrétním funkcím. Uživatelský interface může být konfigurován tak, aby měl přístup pouze k funkcím, za které je odpovědný v rámci své role. Pro usnadnění odbavení události pro operátory nabízí Desigo CC navigační koncept, který jej provede krok za krokem všemi potřebnými akcemi a zároveň zobrazí relevantní informace. Tento způsob zajišťuje přímý přístup ke všem integrovaným systémům.




Při vývoji platformy Desigo CC se kladl důraz také na integraci poplachových systémů, elektrické požární signalizace, poplachové zabezpečovací a tísňové signalizace, kontroly vstupu a průmyslového videa. Desigo CC poskytuje sofistikované interakce mezi poplachovými systémy a systémy automatizace budovy, snadným monitorováním a ověřením poplachů. Při spuštění tísňového poplachu může například připojený video systém okamžitě poplach ověřit a umožní operátorovi přiměřenou reakci. Samozřejmostí je zobrazení události v grafických plánech budovy.

Jednotlivé prezentace technických specialistů společnosti Siemens s.r.o. byly doplněny o praktické ukázky jednotlivých integrací, v rámci kterých bylo všem zájemcům názorně předvedeno, jak je možné přizpůsobit provoz systému měnícím se požadavkům provozovatelů budov.

 
 
Reklama