Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinka v TechCONu! Nový modul pro návrh Přečerpávacích zařízení. Vyzkoušejte si ho!

Společnost Atcon systems pro Vás rozšiřuje modul kanalizace o návrh a výpočet přečerpávacích zařízení odpadních vod. Tento modul slouží pro návrh a posouzení přečerpávacích zařízení.

V programu TechCON můžete přečerpávat odpadní vody buď z celé budovy nebo jenom její části. Databáze obsahuje velké množství přečerpávacích zařízení jako ponorná čerpadla, automatické čerpací stanice a plně zaplavitelná zařízení od firem KSB, Grundfos a Wilo. Celá metodika návrhu byla vytvořena podle normy ČSN EN 12056-4: Vnitřní kanalizace - Gravitační systémy - Část 4: Čerpací stanice odpadních vod - Navrhování a výpočet.

Nový modul bude zdarma přidán do připravované plné verze programu TechCON 9.0 a do firemní verze OSMA. V budoucnu se tato přečerpávací zařízení mohou ocitnout ve firemních verzích Rehau CZ a SK, Giacomini CZ a Ivar CZ a SK.

Návrh a výpočet stanice v TechCONu
Čerpací zařízení si vložíte do projektu stejně jako zařizovací předmět. Po vložení kliknete na stanici a připojíte se k potřebným přívodům. Při kreslení výtlačného potrubí si můžete vytvořit smyčku proti zpětnému vzdutí vody. Kliknutím na stanici si ve vlastnostech můžete nastavit armatury jako uzavírací šoupátko, zpětnou klapku a další. V této záložce si také můžete vypočítat průtok dešťové vody a trvalý průtok.
Po nadimenzování kanalizační soustavy a přečerpávacího zařízení si zvolíte funkci Výpočet. Ve výpočtovém okně můžete vidět přehledně vypočítané jednotlivé okruhy, kde pro každý úsek máte zobrazený průtok a délku úseku, a dále navrženou dimenzi s potřebnou délkou potrubí. Výpočet je možné exportovat do PDF a HTML formátu.

Rozvinutý řez, export výkresů, kalkulace
Po propočítání soustavy si jediným kliknutím můžete vygenerovat rozvinutý a podélný řez kanalizace. Vaše výkresy si můžete exportovat do obecného CAD formátu DXF a do PDF formátu. Program Vám vytvoří seznam všech použitých prvků v projektu a přiřadí k nim i ceny. Pokud chcete, můžete si v tomto modulu dospecifikovat další produkty nebo navýšit délky potrubí apod.

 
 
Reklama