Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Softwarové řešení AMI Energie a odečty pro sledování provozních výdajů na energie

Použití softwaru pro sběr dat z měřidel může být velice snadné, ale je nutné si uvědomit, jakou přidanou hodnotu od takového nástroje očekáváme a zvolit si správnou metodu sběru naměřených hodnot.

Nejdříve si je potřeba uvědomit, jakým stylem chceme data z měřidel (elektroměry, vodoměry, plynoměry, atd.) sbírat:

  • Můžeme je ručně přepisovat na papír a následně je vkládat do softwaru AMI Energie a odečty, ale tato metoda má největší pravděpodobnost zanesení neúmyslné chyby, která právě při tomto přepisu vzniká.
  • Vhodnější metoda k přepisu zobrazovaných hodnot měřidel je přepis dat pomocí mobilní aplikace AMI Energie a odečty a tím předcházet vzniku zanesení neúmyslné chyby. Mobilní aplikace dokonce umožňuje přiložení pořízené fotografie měřidla, která slouží k případné zpětné kontrole zapsané hodnoty.
  • Třetí možností je automatický sběr dat z měřidel přímo do softwaru AMI Energie a odečty, který probíhá vzdáleně pomocí dostupné datové sítě (např. WLAN, GSM, LAN). U takovéhoto sběru dat dochází k automatickému online přepisu naměřených hodnot a to bez způsobení chyb. Velkou výhodou této metody je také bezobslužný sběr dat bez nutnosti k měřidlům docházet.

Pokud tedy máme zvolenou vhodnou metodu pro sběr dat, můžeme data vyhodnocovat. Software poskytuje například denní, týdenní, měsíční, či roční průměry spotřeby, upozorňuje na překročení nastavených horních a spodních limitů. Obsahuje reportovací nástroj, jenž umožňuje přehledně všechny informace agregovat do výstupů formátu excelu, či pdf. V softwaru AMI Energie a odečty je počítáno s výměnou měřidel, upozorněním na přetočení měřidel a je možnost jej integrovat i s nadřazenými systémy pro property a facility management nebo účetnictví, které s uloženými hodnoty dále pracují.

 
 
Reklama