Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stanovisko Státní energetické inspekce k žárovkám

Nepřesná definice zvláštních účelů umožňovala prodej klasických žárovek, které byly deklarovány např. jako otřesuvzdorné, či jako topidla.

Stanovisko Státní energetické inspekce k nové legislativě upravující požadavky na ekodesign nesměrových světelných zdrojů pro domácnost (např. klasické, přímo žhavené žárovky).

I když se zdá, že omezování ze strany EU nemá konce, v případě klasických žárovek jsou tato omezení legitimní. Klasické wolframové žárovky přemění na světlo pouze zlomek energie.

Evropská komise si při vytváření legislativy byla vědoma toho, že je potřeba zachovat možnost použití světelných zdrojů pro tzv. zvláštní účely (tzn., že nejsou určeny k osvětlení místností v domácnosti kvůli svým technickým parametrům nebo proto, že jsou nevhodné pro osvětlení místností v domácnosti). Nepřesná definice zvláštních účelů umožňovala prodej klasických žárovek, které byly deklarovány např. jako otřesuvzdorné, či jako topidla.

Z důvodu upřesnění definice „zvláštního účelu“ došlo k úpravě legislativy, pokud jde o požadavky na ekodesign nesměrových světelných zdrojů pro domácnost. Od 24. února 2016 je účinné nařízení č. 1428/2015, kterým se mění nařízení Komise (ES) č. 244/2009.

Základním bodem úpravy původního nařízení je definice světelného zdroje pro zvláštní účely:

  • nově stanoveno, co se konkrétně zamýšlí zvláštním účelem použití zdroje (např. tam, kde prvotním účelem zdroje není osvětlení, atd.)
  • pokud je zdroj určen pro zvláštní účely, musí mít uveden zamýšlený účel použití ve všech formách informací o výrobku (včetně obalu výrobku) společně s upozorněním, že nejsou vhodné pro jiné použití, než se uvádí. Dále jsou na obalu, případně uvnitř balení informace o technických parametrech, díky nimž je zdroj určen pro uvedený zvláštní účel. Výrobci tyto technické parametry garantují v technické dokumentaci vypracované pro účely posouzení shody.
  • žárovky delší než 60 mm se nepovažují za světelné zdroje pro zvláštní účely, pokud jsou odolné jen vůči mechanickým otřesům nebo vibracím a nejsou určeny pro dopravní signalizaci nebo pokud mají jmenovitý výkon vyšší než 25 W a údajně nabízejí zvláštní funkce zdrojů spadajících do vyšších tříd energetické účinnosti.

Touto specifikací by mělo být výrazně ztíženo uvádět na trh klasické, již zakázané neúčinné žárovky.


 
 
Reklama