Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Systém Foxtrot v tepelných čerpadlech ACOND pro bytové domy

Společnost ACOND a.s. přináší zákazníkům již čtyři desetiletí zkušenosti v oboru vysoce pokročilých technických řešení vzduchotechniky a tepelných čerpadel.



Každý detail je promyšlen a zpracován s nejvyššími nároky na spolehlivost, kvalitu a snadný servis. Společnost ACOND je naším OEM partnerem, používajícím pro řízení svých tepelných čerpadel náš řídicí systém Tecomat Foxtrot. S výhodou využívá možnosti volného programování, tvorbu vlastního uživatelského grafického rozhraní i dálkový dohled a servis prostřednictvím služby TecoRoute.

Společnost ACOND nabízí mimo běžných tepelných čerpadel také poměrně unikátní řadu tepelných čerpadel pro bytové domy, která umožňuje jejich obyvatelům výrazně snížit náklady na vytápění.

Jednou z realizací takového tepelného čerpadla je instalace v bytovém domě v Milevsku. V roce 2012 se kompletně odpojil od CZT dům se 40 byty. Odpojení od CZT neproběhlo bez odporu, místí teplárna přišla se znaleckým posudkem, že cena tepla z tepelných čerpadel bude 600 Kč/GJ. Teplárna se znalcem se však nečekaně zmýlili, cena tepla včetně plateb za jističe vychází například za rok 2014 na 284 Kč/ GJ. Nyní dokonce došlo na zateplení střechy, což by mělo vést k dalšímu snížení ceny za GJ. Obyvatelé panelového domu nešetří jen na poloviční ceně tepla, další nemalé úspory byly dosaženy odstraněním ztrát tepla na cirkulaci teplé vody z výměníkové stanice, spotřeba se snížila. Tyto ztráty nyní nejsou, teplo se vyrábí přímo v domě. Protože byla použita ověřená česká tepelná čerpadla přímo pro panelové domy konstruovaná, nikoliv venkovní jednotky od klimatizací, jsou dosažené úspory vysoké a zařízení jsou téměř bezhlučná. Tento panelový dům s tepelným čerpadlem navštívil se zvědavostí i ministr životního prostředí. Podle informací předsedy SVJ Ing. Vaněčka platili v roce 2014 za teplo v největších bytech 4+1 v průměru méně než 2.700 Kč ročně.


Teco a.s.
logo Teco a.s.

Vývoj a výroba řídicích systémů nejen pro inteligentní řízení domů a budov. Systémy Tecomat Foxtrot jsou chytrým standardem umožňujícím ovládat veškeré současné technologie přes nejrůznější komunikační zařízení od vypínače po dotykové panely.

 
 
Reklama