Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Byla založena asociace EucoLight

Vznikla EucoLight, evropská asociace firem zajišťujících sběr a recyklaci vysloužilých osvětlovacích zařízení.

Byla založena asociace EucoLight, která bude na evropské úrovni podporovat zájmy kolektivních systémů v oblasti sběru a recyklace vysloužilých světelných zdrojů a svítidel. Členem asociace je i český kolektivní systém EKOLAMP, který byl v roce 2005 založen tuzemskými pobočkami společností Philips, OSRAM, GE Industrial a NARVA B.E.L./ČR.

Osvětlovací zařízení představují velmi specifický druh elektroodpadu. Co do počtu se ho v porovnání s jinými elektrozařízeními sesbírá nejvíce, přitom je považován za nehodnotný odpad. Navíc jsou světelné zdroje většinou křehké a obsahují nebezpečné toxické látky, například rtuť, proto vyžadují zvláštní způsob přepravy a zpracování ve specializovaných recyklačních zařízeních.

„EucoLight se bude zasazovat o zlepšení regulačního rámce, rozvoj mezinárodních standardů a hlavně o rovné podmínky pro všechny zúčastněné. Světelné zdroje jsou jako elektroodpad často přehlíženy, protože jsou pokládány za ekonomicky nezajímavý artikl. Jejich recyklace totiž stojí více, než jaký je zisk z recyklovaných druhotných surovin. Často jsou proto likvidovány neekologicky a ohrožují životní prostředí. Odvětví se vzhledem k tomu potýká s řadou problémů, které je třeba řešit celoevropsky,” říká Zuzana Adamcová, zástupkyně společnosti EKOLAMP.

Tuzemské domácnosti a firmy loni sebraly a předaly k recyklaci 767 tun světelných zdrojů. To představuje necelých 5 milionů kompaktních a trubicových zářivek, výbojek a LED světelných zdrojů. V Česku je nyní k dispozici přes 4520 sběrných míst, přičemž jejich počet neustále roste. Nejbližší sběrné místo je možné vyhledat na www.ekolamp.cz.

 
 
Reklama