Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Evropská unie plánuje sjednocení energetických štítků

Evropská unie plánuje sjednotit energetické štítky u spotřebičů. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ředitel Střediska pro efektivní využívání energie Juraj Krivošík.

Štítky o energetické náročnosti spotřebiče musí od Nového roku mít elektrické a plynové trouby a digestoře. Už dříve Evropská komise nařídila označovat štítkem například ledničky, pračky, myčky či televize.

Komise chce především zjednodušit škálu energetických tříd, která je u jednotlivých spotřebičů rozdílná. "Uvažuje se o odstranění kategorie A+, A++ a A+++ u ledniček, praček, sušiček a myček nádobí. Nejúspornějšími štítky se pro ně stane kategorie A, která je dosud nejvyšší možná například u vysavačů," řekl Krivošík. "Předpokládá se, že Evropská komise připraví nový návrh energetických štítků, aby reflektovala technologický pokrok a vývoj," dodal.

Plán, jak by měly štítky vypadat, by měla komise zveřejnit letos. Kdy začnou platit, si ale Krivošík odhadnout netroufá. Připomněl, že výčtu spotřebičů se štítky se na konci září přidají ohřívače vody a vytápění. "Půjde především o elektrické bojlery, případně jsou to různé elektrické ohřívače, přímotopy a podobné spotřebiče pro ohřev vzduchu a vytápění pro domácnosti," řekl.

Energetický štítek informuje o energetické náročnosti provozu výrobku nebo jeho průměrné roční spotřebě. Kontrolu štítků provádí Státní energetická inspekce. Od začátku roku jím musí povinně označovat nabízené zboží i internetoví obchodníci s domácími spotřebiči. Ti dosud mohli prodávat všechny spotřebiče bez těchto informací.

 
 
Reklama