Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Povinné energetické štítky dostanou nově i trouby, varné desky a digestoře

Povinnost mít energetické štítky se od roku 2015 nově rozšíří i na elektrické a plynové trouby, digestoře a varné desky. Změní se proto nějak cena spotřebičů?

Evropská unie pokračuje v honu na energeticky náročné spotřebiče. Poté co povinné energetické štítky dostaly pračky, myčky, televize nebo i vysavače se nové nařízení zaměřuje na spotřebu energie u elektrických i plynových trub, varných desek a digestoří. Od ledna 2015 by měla i tato zařízení obsahovat energetický štítek. Kromě toho by údaj o energetické třídě či průměrné spotřebě energie přístroje měly zveřejňovat také internetové obchody nebo by neměly chybět v reklamách a propagačních letácích. Příští rok v září do skupiny spotřebičů s povinnými energetickými štítky přibydou i ohřívače vody.

Podle některých kritiků tohoto kroku nařízení EU zlikviduje nabídku těch nejlevnějších produktů na trhu. Stoupenci evropského boje s energetickými žrouty se rozhodnutí naopak zastávají, protože nejlevnější výrobky jsou podle nich také ty nejméně kvalitní. Dá se předpokládat, že v regálech obchodů najdeme nejméně energeticky účinné trouby, varné desky nebo odsavače par i po 1. lednu 2015. Obchodníci budou totiž doprodávat své zásoby těchto výrobků.

 
 
Reklama