Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cenovky u elektrospotřebičů se zásadně mění. Mizí z nich recyklační příspěvky

Zákazníky prodejen elektro čeká zásadní změna. Po 13. srpnu 2013 už nenajdou na cenovkách u většiny spotřebičů takzvaný recyklační příspěvek neboli PHE.

Ten posledních osm let zviditelňoval částku, jakou se výrobci podílejí na budoucím ekologickém zpracování zařízení vyrobených a prodaných před účinností současného zákona o odpadech.

„Obyvatelé většiny zemí Evropské unie se s odděleným uváděním tohoto příspěvku rozloučili už před dvěma roky,“ upozorňuje předseda představenstva společnosti ELEKTROWIN a.s. Jaroslav Holakovský. „Česká republika a některé další země získaly v této věci výjimku stejně jako před časem na dosažení kvóty čtyř kilogramů zpětně odebraných spotřebičů na obyvatele a rok,“ připomíná Holakovský.

V roce 2005, kdy současná česká odpadová legislativa podle požadavků evropské směrnice vznikla, založili výrobci elektra po vzoru ostatních evropských zemí několik takzvaných kolektivních systémů. ELEKTROWIN je největším z nich, zajišťuje zpětný odběr a recyklaci zhruba poloviny všech vysloužilých spotřebičů v Česku.

K čemu poslouží vybrané příspěvky

Vyhrocená debata se dlouho vedla o tom, v jaké výši je nutné vybírat od výrobců příspěvky, a zda je lepší tzv. průběžný systém financování nebo systém počítající s rezervami. „Právě po 13. srpnu letošního roku se v plné míře projeví důležitost finančních rezerv, které jsme za uplynulých osm roků vytvořili,“ vysvětluje generální ředitel ELEKTROWINu Roman Tvrzník.
Na recyklaci většiny spotřebičů uvedených na trh před tímto datem - tedy před účinností zákona o odpadech, už výrobci dále přispívat nebudou: „Počínaje 1. dubnem letošního roku nastavil Elektrowin příspěvky na malé a střední elektrospotřebiče, nářadí a nástroje odváděné výrobci na historická elektrozařízení z domácností na nulu. Už v únoru jsme o tom informovali všechny obchodní partnery,“ říká Tvrzník. To podle něj umožní prodejcům doprodat beze ztrát spotřebiče, které nakoupili do 31. 3. 2013 včetně PHE.

Velké spotřebiče mají dvouletý odklad

U velkých domácích spotřebičů zůstane ještě dva roky vše při starém. Jejich výrobci budou do kolektivního systému přispívat nadále a zákazníci se při nákupu dovědí, kolik tento příspěvek činí. Pro lednice, pračky, myčky a další bílou techniku bude platit až datum 13. srpna 2015.

Tvůrci evropské směrnice a navazující české legislativy měli na zřeteli odlišnou délku jejich životního cyklu. „Především velké spotřebiče mají delší technickoekonomickou životnost a jejich skutečná obměna v domácnostech se tolik neřídí módními trendy ani vývojem technologií,“ konstatuje Jaroslav Holakovský.

Navíc se v praxi ukazuje, že i peníze na sběr a recyklaci starých spotřebičů z této skupiny budou zapotřebí ještě dlouho po 13. srpnu 2015.

Evropská směrnice, z níž vychází český zákon, vznikala v období konjunktury, kdy očekávané energetické úspory, nové funkce nebo třeba jen aktuální design hrály v domácnostech velkou roli i při rozhodování o výměně domácích spotřebičů. Realita je dnes jiná. Spotřebitelé ve všech členských zemích EU si investici spojenou s nákupem nového zařízení dobře rozmýšlejí, a pokud starý spotřebič ještě slouží, raději si jej nechají.

„Bez ohledu na tento rozpor mezi teoretickými předpoklady a praktickou zkušeností jsme připraveni do budoucna plnit povinnosti výrobců i v této skupině spotřebičů,“ zdůrazňuje Roman Tvrzník.

 
 
Reklama